Dúhová nie je farba politikov

su, bd | 08.06.2012 20:00, aktualizované: 
Dúhový pochod, Pride, Bratislava Foto:
Policajti a ťažkoodenci dohliadali na poriadok aj počas minuloročného Dúhového pochodu.
Obhajoba práv homosexuálov nie je téma, do ktorej by sa slovenskí politici hrnuli. Platí to o všetkých naprieč celým politickým spektrom, hoci SaS sa v čase, keď nie je vo vláde, tvári inak. Najprekvapujúcejší je však postoj vládneho Smeru hlásiaceho sa k sociálnodemokratickým hodnotám.

Vláda vo svojom programe o registrovaných partnerstvách mlčí. Premiér Robert Fico má na otázky týkajúce sa práv homosexuálov už roky rovnakú odpoveď: že treba riešiť oveľa vážnejšie otázky. V rovnakom duchu odpovedala jeho hovorkyňa Beatrice Hudáková aj teraz.

„Týmito otázkami sa v súčasnosti vláda nezaoberá. Aktuálne sa koncentruje na ozdravenie verejných financií a zvyšovanie životnej úrovne občanov,“ skonštatovala pre Pravdu. Vicepremiér a minister vnútra Robert Kaliňák, do ktorého agendy sobáše ako také patria, sa k tejto téme vyjadrovať nechcel a stotožnil sa so stanoviskom premiérovej hovorkyne.

Europoslankyňa Smeru Monika Flašíková-Beňová, ktorá jediná zo Smeru bojuje za práva homosexuálov, pripúšťa, že aj v západoeurópskych štátoch prišla agenda sexuálnych menšín na program dňa, keď fungovala ekonomika. Chápe preto, že vláda sa upriamuje na riešenie ekonomických a sociálnych úloh.

Sociológ Martin Slosiarik si myslí, že na téme gejov a lesieb by Smer podporu nezískal, skôr naopak. „Táto téma stále nie je prijímaná väčšinovou spoločnosťou. Smer prierezovo oslovuje rôzne vrstvy spoločnosti a krajina je nadviazaná na hodnoty kresťanskej kultúry, a tak je to niečo, do čoho nechce ísť a čo by mohlo znamenať aj stratu časti voličského potenciálu,“ objasnil sociológ.

Politológ Michal Horský vidí za neochotou Smeru uchopiť agendu homosexuálov viacero dôvodov. „Vnútri straníckych grémií, a hlavne klubu poslancov Smeru, zrejme nemajú jednotné stanovisko k tejto otázke, a preto sa ho snažia obísť výhovorkou. Je tiež možné, že Smer sa obáva reakcií Rady solidarity a rozvoja, z ktorej by nebodaj mohli vystúpiť zástupcovia kresťanských cirkví.“ Horský pripustil, že ak ešte raz či dva razy Smer opäť zostaví jednofarebnú vládu, tak sa poslanci Smeru stotožnia s postojmi Socialistickej internacionály a neformálnym grémiom veľvyslancov štátov EÚ, ktorí teraz podporujú Dúhový pochod.

Z politikov opozičných strán nevylučuje podporu registrovaných partnerstiev líder Mostu-Híd Béla Bugár. „Z ľudskoprávneho hľadiska sa dá hovoriť o určitej zmluve,“ poznamenal. Nikdy by však nehlasoval za manželstvá homosexuálov, lebo to je len vzťah muža a ženy. Poslanci KDH a SDKÚ registrované partnerstva nepodporujú. „Nie je to naša téma, ktorá by nás tlačila,“ uviedol šéf klubu poslancov SDKÚ Ľudovít Kaník. Podpredseda KDH Július Brocka upozornil, že sa orientujú opačným smerom, lebo riešením mnohých problémov je zdravá a stabilná rodina.

Napriek tomu je Július Kolenič z Iniciatívy Inakosť optimistický. „Šanca presadiť registrované partnerstvá počas tejto vlády tu určite je,“ hovorí. Hoci vláda má iné priority, zástupcovia lesieb, gejov, bisexuálov a transgender ľudí sú pripravení ďalej komunikovať so všetkými politickými stranami, poslancami a členmi vlády a trpezlivo im vysvetľovať, aké problémy majú páry rovnakého pohlavia.

„Budeme sa snažiť presvedčiť, že aj my sme rovnocenní občania, ktorí platia dane, a máme právo na to, aby nám štát uľahčil život. Takmer nič to nestojí, nám to pomôže a nikomu to neublíži,“ hovorí Kolenič. V susednom Česku podľa neho inštitút registrovaných partnerstiev schválili preto, že politici si uvedomili jeho potrebu. „Pochopili, že páry rovnakého pohlavia potrebujú mať legislatívne upravené svoje vzťahy,“ dodáva.

O vzťahu slovenských politikov k menšinovej problematike svedčí aj to, že ich účasť na dnešnom Dúhovom pochode bude skromná. Zúčastnia sa na ňom len Monika Flašíková-Beňová a poslanci SaS Jozef Mihál, Martin Poliačik a Juraj Droba. Chýbať tentoraz bude aj primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik, ktorý Dúhový pochod podporuje, ale je pracovne v zahraničí. „Táto téma sa nemôže kopať pod koberec a treba o nej verejne diskutovať. Jednou z ciest, ako na to upozorniť, je aj takéto podujatie,“ povedal jeho hovorca Ľubomír Andrassy.

Iný postoj k pochodu zaujali veľvyslanci 17 krajín, ktorí ho podporili. Tým však pobúrili šéfa KDH Jána Figeľa, ktorý ich iniciatívu označil za neprimeranú. Podporu Dúhovému pochodu vyslovila aj Amnesty International Slovensko. Ministra vnútra zároveň na svojej stránke vyzvala online petíciou na rešpektovanie práv homosexuálov na Slovensku, ale tiež na zabezpečenie toho, aby si boli schopní uplatniť svoje právo na zhromažďovanie a slobodu prejavu bez strachu, že budú vystavení fyzickému násiliu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ