Samsungu ponúkajú nákladné pozemky

Pravda - ks, kk | 03.11.2006 11:33
Pozemok pri Trnave v obci Voderady, na ktorom by mala vyrásť fabrika výrobcu LCD obrazoviek Samsung, je bez sietí a približne 1,5 kilometra vzdialený od cesty. Ďalší pozemok v Nitre, ktorý navrhne investorovi minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek, je zase v náplavovej oblasti. Pôda vyžaduje dodatočné spevnenie plochy pod závodom, čo predraží celkovú investíciu.

„Projekt pre trnavskú lokalitu sme dostali ako jedna z dotknutých obcí na posudzovanie. Pozemok je v poli, dotiahnuť tam vodu, elektrinu, plyn, urobiť cestu znamená prekonať vzdialenosť možno 1,5 – 2 kilometre. Okrem toho je na chránenom území sokola rároha,“ povedal Pavel Pinček, starosta susednej obce Majcichov.

Informáciu o pozemku potvrdil aj starosta samotnej obce Voderady Karol Sedlák. „Ide o 80-hektárové pole, s dvoma-troma vlastníkmi. Bol si ho pozrieť aj prezident Samsungu,“ doplnil Sedlák.

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek chce práve pre chýbajúcu infraštruktúru na pôde pri Trnave presvedčiť investora, aby presunul investíciu za 15 miliárd korún do Nitry. „Nitriansky región má dobre vybudovanú infraštruktúru, vedeli by sme ušetriť značnú časť peňazí. Navrhnem im, že tieto prostriedky by sa mohli použiť na nákup technológií,“ povedal Jahnátek.

Podľa neho by bolo výhodné, aby bol Samsung v blízkosti Sony, ktorá postaví v Nitre fabriku. Japonci by totiž mali odoberať asi 15 percent z celkovej produkcie obrazoviek kórejského Samsungu.

Podľa Ivana Čarnogurského z projektantskej firmy IPEC stojí pritiahnutie sietí na hranicu pozemku okolo 200 až 300 korún na štvorcový meter. „Suma sa môže predražiť až na 500 korún, ak ide aj o dobudovanie cesty,“ dodal Čarnogurský.

Podľa neho je však nitriansky priemyselný park v náplavovej zóne, kde sa musí každá stavba nadvihovať minimálne o meter. „Násyp stojí okolo 500 korún za kubický meter,“ doplnil Čarnogurský.

O tom, či Samsung investuje na Slovensku v Nitre alebo pri Trnave v blízkosti diaľnice D1, by sa malo rozhodnúť podľa ministra Jahnátka do mesiaca.