Figeľ analyzuje PPP projekty

SITA | 14.07.2010 13:44
Ján Figeľ Foto:
Minister dopravy Ján Figeľ.
Ministerstvo dopravy plánuje zaujať stanovisko k realizácii diaľničných projektov verejno-súkromného partnerstva (PPP) po ich prehodnotení cez letné mesiace.

„Ministerstvo pracuje na tejto analýze, chcem tomu venovať aj osobnú pozornosť a akonáhle budú nové podmienky, či informácie, rád ich zverejním,“ povedal minister dopravy Ján Figeľ (KDH) po stredajšom zasadnutí vlády.

Na otázku, či už nazrel do podpísaných koncesných zmlúv a ich dodatkov, minister odvetil, že ich má v rukách. „Je to nielen rozsiahly materiál, ale aj veľký komplex partnerov a podmienok, ktoré sa pre dohodu vyžadujú,“ uviedol ďalej Figeľ. Minister potvrdil záujem o pokračovanie výstavby diaľnic, podmienkou je však väčšia efektívnosť a hľadanie zdrojov tak, aby boli menej nákladné.

Vyžaduje si to podľa neho analýzu pripravených zmlúv, ako aj rokovania o zmene podmienok. „Ten čas je pred nami. Nie je nejaký enormný, ale považujem ho za rozhodujúci pre dlhodobé investície, ktoré sa týkajú desaťročí,“ dodal Figeľ s tým, že ide o nadštandardný objem peňazí.

Z troch diaľničných PPP projektov je realizovaný len druhý balík zameraný na výstavbu úsekov rýchlostnej cesty R1 medzi Nitrou a Tekovskými Nemcami a severného obchvatu Banskej Bystrice. Prvý balík na výstavbu úsekov diaľnice D1 medzi Martinom a Prešovom a tretí balík na výstavbu úsekov D1 v okolí Žiliny nie sú ešte finančne uzatvorené.

Prehodnotenie ďalšej realizácie PPP projektov je súčasťou programových téz štyroch stredopravých strán súčasnej vládnej koalície.