Štatistici zlepšili číslo rastu Slovenska na 4,7 percenta

ČTK | 02.09.2010 09:26
Graf, ekonomika
Ilustračné foto
Slovenská ekonomika v druhom štvrťroku po spresnení údajov vzrástla medziročne o 4,7 percenta v porovnaní so 4,8-percentným rastom v prvom kvartáli roka. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad.

Štatistický úrad v auguste odhadol medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za druhé tri mesiace tohto roka na 4,6 percenta.

Z jednotlivých zložiek HDP si začiatkom roka medziročne najviac polepšila tvorba hrubého kapitálu, ktorá vzrástla o vyše pätinu. Export stúpol o 16,5 percenta, dovoz sa zvýšil miernejšie, a to o 14,4 percenta. Naopak, o percento poklesla spotreba domácností, o 1,2 percenta sa znížila aj konečná spotreba verejnej správy. Ešte v prvom kvartáli pritom rástla o 6,2 percenta.

Podľa spresneného odhadu sa v druhom štvrťroku na Slovensku vytvoril HDP v objeme 16,36 miliardy eur, v bežných cenách stúpol o 4,9 percenta. Ekonomika si v druhom štvrťroku tohto roka v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom polepšila o 1,2 percenta.

Hospodárstvo sa je druhý kvartál po sebe v čiernych číslach, vlani ho do mínusu stiahla kríza. Tá okrem iného znížila objednávky podnikov a obrala tisícky ľudí o prácu. Podľa odhadov viacerých inštitúcií by Slovensko malo v tomto roku patriť medzi krajiny s najvyšším hospodárskym rastom v Európskej únii.