Apple predstavila nový iPad, s Retina displejom a štvorjadrom

pi, ČTK | 07.03.2012 20:20, aktualizované: 
Nový iPad Foto: ,
Šéf spoločnosti Apple Tim Cook predstavuje nový iPad.
Spoločnosť Apple v stredu predstavila dlho očakávaný vynovený tablet - nový iPad s displejom vo vysokom rozlíšení, sieťami štvrtej generácie a štvorjadrovým grafickým procesorom.

V Spojených štátoch sa začne predávať od 16. marca, rovnako aj v niektorých krajinách v Európe – v Británi, vo Francúzsku, v Ne­mecku a vo Švajčiarsku. Do ďalších krajín vrátane Slovenska príde koncom marca. Cena v USA sa začína na 499 dolároch, v Európe zrejme od 499 eur, ako to bolo pri uvedení tabletu iPad2. Veľkosť pamäte na uloženie dát zostáva rovnaká – jednotlivé modely budú mať 16 GB, 32 GB a 64 GB.

Apple bude naďalej predávať aj iPad 2 so 16 GB pamäte, cena jeho základnej verzie len s Wi-Fi pripojením klesne na 399 dolárov, s možnosťou využívať 3G siete bude cena v USA 529 dolárov.

Nový iPad má tzv. Retina displej s vysokým rozlíšením, ktoré je 2048 × 1536 obrazových bodov, čo je dvojnásobok stĺpcov a riadkov predošlých iPadov. Počet obrazových bodov je potom štyrikrát vyšší. Hustota bodov je 264 pixelov na palec, čo znamená, že voľným pohľadom sú pixely na displeji nerozoznateľné. Vynovený procesor A5X má v sebe grafické štvorjadro. Vstavaná 5-megapixelová kamera umožňuje nahrávať video vo full HD kvalite – 1080p.

iPady podporujú rýchly internet, v základe prostredníctvom Wi-Fi, vo vyšších verziách je možné využiť siete nielen tretej, ale aj štvrtej generácie 4G LTE a prenášať dáta rýchlosťou až 72 Mbps.

Novinka sa nakoniec nevolá iPad 3 alebo iPad HD, ako sa špekulovalo. Namiesto toho o nej predstavitelia Applu hovorili ako o „novom iPade“. Podľa šéfa firmy Tima Cooka sa spoločnosti pri jeho tvorbe opäť podarilo predstihnúť konkurenciu. „Každý si lámal hlavu nad tým, kto príde s tabletom, ktorý bude lepší ako iPad. Už si hlavu lámať nemusíte. Sme to my,“ povedal.

Spoločnosť Apple inovovala aj Apple TV, ktorá umožňuje posielať dáta bezdrôtovo na televíznu obrazovku. Nová verzia podporuje dáta vo full HD rozlíšení 1080p.

Šéf spoločnosti Tim Cook pri uvedení nového iPadu pripomenul, aké sú pre firmu dôležité podobné zariadenia z éry „po osobných počítačoch“. V minulom roku prehrávače iPod, tablety iPad a telefóny iPhone priniesli Apple 76 percent tržieb. Spolu sa ich predalo 172 miliónov kusov.

Apple, ktorý pôvodne vyrábal najmä osobné počítače, teraz slávi s tabletmi iPad veľké úspechy. V poslednom štvrťroku minulého roka sa ich predaj zdvojnásobil na 15,43 milióna ku­sov.

S predajom si Apple podľa prvých reakcií analytikov nemusí robiť starosti ani v prípade novinky. „Tretí iPad rozhodne predstavuje na trhu silnú ponuku. Očakávam aj naďalej silný rast predajov iPadov,“ tvrdí napríklad Henda Susanto zo spoločnosti Gabelli & Co. Podľa Johna Jacksona z firmy CCS Insight je však riziko, že mierne väčšia váha a hrúbka nového modelu (662 gramov) niektorých zákazníkov odradí a presunie ich pozornosť k tenšiemu a teraz aj lacnejšiemu iPadu 2.