Obciam už vypadlo 30 miliónov

lb | 19.05.2012 10:23
euro, bankovky, mince, peniaze Foto:
Ilustračné foto
Nielen zlý vývoj podielových daní, ale aj zmena kompetencií za posledných desať rokov podľa výkonného podpredsedu Združenia miest a obcí Slovenska Jozefa Turčányho spôsobili, že samosprávam bude musieť pomôcť štát.

Vedia obce nejako nahradiť výpadky z nižšieho výberu daní z príjmov fyzických osôb?
Uvidíme, čo prinesie jún. Prognóza z novembra počítala so sumou 1,263 miliardy eur. Vo februári však ministerstvo financií zmenilo odhady na 1,234 miliardy eur, čo je o 30 miliónov me­nej.

Pribudli obciam zároveň ďalšie kompetencie?
Kompetencií je oproti roku 2002 viac o 40 percent, hovoríme o desiatkach miliónov eur. Boli sme jedni z tých, ktorí súhlasili s fiškálnou decentralizáciou. Lenže zároveň sme upozorňovali, že priemerný príjem v krajine je veľmi nízky a pôjde hore, a teda sa musí zvýšiť aj samotný výber dane od fyzických osôb, ak sa majú kompetencie prenášať na mestá aj obce. Naše obavy sa potvrdili a mestá a obce na to doplácajú. Za rok 2011 samosprávy hospodárili lepšie, ako sa predpokladalo, dnes sa situácia otočila, a to aj v súvislosti s krízou.

Ako by mala vláda pristupovať k prerozdeľovaniu kompetencií?
Musíme uskutočniť komplexný audit kompetencií, ktoré vykonávame, a urobiť korekcie, či už smerom k štátu, alebo k obciam. Treba povedať, akú verejnú službu občan potrebuje, kde je priemer a rozsah kvality, aby bola služba vykonávaná rovnako v Bratislave, ako aj v Snine. Pre nás je rozhodujúce, aby sme vytvorili systém, kde mestá a obce budú vedieť zabezpečiť služby a nebyť v strate.

Kde by mal skončiť výnos daní z luxusných nehnuteľností?
Ak vláda pristúpi k dani z luxusu, tá by mala byť príjmom samospráv. Zároveň vnímame potrebu konsolidácie a fakt, že niečo bude potrebné nechať štátu. Skôr by som však videl možnosť rozšírenia predmetu dane. Napríklad dnes je zdanená silážna jama ako pozemok. Pre účely dane z nehnuteľnosti to totiž nie je stavba, pretože nemá strechu. Malo by to byť stanovené v zákone tak, aby sa ako stavba posudzovala. Alebo v turistických oblastiach a kúpeľných mestách, kde na tržniciach stoja stánky, ktoré konkurujú celoročným prevádzkam, ktoré platia dane, a ony nie lebo nie sú zabetónované. Vidím skôr priestor na to, aby daň bola spravodlivejšia a nemusela sa dopĺňať o luxus.

Bude problém s posudzovaním toho, čo je luxus?
Presne tak. Ak sa to naformuluje tak, aby to rovnako platilo v rómskej osade pri Trebišove a v Bratislave, to rovnosť nie je. Ministerstvo financií v prvom rade musí opäť zaviesť systém spred roka 2011, aby už neblokovali limity, po ktorých môžeme ísť. Tie mali slúžiť na to, aby si samospráva mohla podľa miestnych podmienok povedať, že ak má hodnotovo inú skupinu luxusnejších nehnuteľností, zdaní ju viac. Dnes takéto vyrovnané a spravodlivé podmienky v obciach a mestách nemáme.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ