Odmietnuť v práci fajčiara nie je diskriminácia

TASR | 07.08.2006 11:35
Firmy môžu odmietnuť zamestnať osobu z dôvodu, že ide o fajčiara, bez toho, aby museli čeliť obvineniam z diskriminácie, píše belgický denník La Libre Belgique s odvolaním sa na hovorkyňu komisára pre zamestnanosť a sociálne otázky Vladimíra Špidlu.

Podľa Európskej komisie európska legislatíva týkajúca sa boja proti diskriminácii totiž nespomína odmietnutie poskytnutia práce kvôli fajčeniu.

Túto problematiku nadniesla britská poslankyňa Európskeho parlamentu Catharine Stihlerová, ktorá požiadala Špidlu o konzultáciu v súvislosti s inzerátom ponúkajúcim zamestnanie. Pracovnú ponuku zverejnila jedna írska firma, ktorá však upozorňovala, aby sa o prácu neuchádzali fajčiari.

„Európska antidiskriminačná legislatíva zakazuje diskrimináciu na základe rasového či etnického pôvodu, hendikepu, veku, sexuálnej orientácie a príslušnosti k náboženstvu a vierovyznaniu,“ tvrdí komisár Špidla.

Inzerát upozorňujúci fajčiarov, že firma o nich nemá záujem, sa nevzťahuje na žiaden z uvedených dôvodov a preto podľa EK európske zákony neporušuje, uzatvára La Libre Belgique.