Vonku sa kúpu, aj keď mrzne

jal | 18.02.2009 09:58
kúpanie, sneh, zima Foto:
Deti sa na kúpanie vonku vždy tešia. Neprekáža im, že mrzne a všade okolo je vyše metra snehu.
Zima - nezima, horúci kúpeľ pri mínusových teplotách si na kysuckých lazoch v Klokočove doprajú aj vo februári. V špeciálnom kúpacom sude sa pravidelne vyhrieva aj Radovan Jakuš so svojimi malými synmi.

„Uškodiť to nemôže, odkedy to máme, zimné virózy aj chrípka sa nám vyhýbajú, pričom predtým boli chlapci chorí pravidelne,“ pochvaľuje si Jakuš. Vzápätí už sedemročný Adam a štvorročný Tomáš s otcom vyjednávajú, kedy sa budú môcť  okúpať na čerstvom vzduchu.

Kúpanie v sude plnom teplej vody je populárne najmä vo Fínsku. Súčasťou dreveného suda je piecka, ktorá zohrieva vodu. „Vykuruje sa na tých 38 až 41 stupňov, aby tam bol ten saunový efekt, a potom, keď už je človek vnútri, tak vodu zohrieva aj ľudské teplo, pričom do druhého dňa teplota vody aj pri mrazoch poklesne tak o 10 stupňov,“ vysvetľuje Jakuš.

Nie je to však len vysedávanie v teplej vode, občas si otužilec odskočí schladiť sa do snehu.Do kade s teplou vodou, ktorú obkolesovali snehové záveje presahujúce meter, sa v Klokočove odvážil vliezť aj Juraj Drdák. ,,Je to zvláštny pocit, voda je príjemne teplá, keď som však vyšiel do snehu a späť do vody, bol to šok. Sneh ma štípal po celom tele, ale určite je to zážitok."