Rezbár vytvára unikátne lavičky aj drevené rieky

Andrej Barát | 08.08.2010 21:14
Polák Foto:
Rezbár Miroslav Polák sa najnovšie pustil vyrezávať sedem slovenských riek.
Miroslav Polák je rezbár s ateliérom v malej dedine Vlkas, no v posledných rokoch sa venuje nezvyčajnému povolaniu - je lavičkár. Počas stretnutí s ďalšími kolegami sochármi dokáže vdýchnuť život aj takej obyčajnej veci, akou je drevená lavica.

Ľudia si tak môžu posedieť na slimákovi, motýľovi či husliach. Vyrobil ich už desiatky a sú roztrúsené po viacerých mestách a dedinách. Jedna sa pred pár dňami objavila v materskej škole v Kroměříži, najviac ich je v Podhájskej. „Tam dokončujeme galériu so stovkou sôch, chýba nám ešte 21,“ povedal Polák.

Unikátne lavičky nedávno zdobili Svätoplukovo námestie v Nitre, okoloidúci oddychovali na anjelovi, sove či jazvečíkovi. Vandali však jazvečíkovi odlomili chvost. Preto sa niektoré sochy presťahovali do parku, iné na opravy do ateliéru.

Lavička v tvare jazvečíka zdobila Svätoplukovo... Foto: Andrej Barát
Lavička Lavička v tvare jazvečíka zdobila Svätoplukovo námestie v Nitre, kým ju nepoškodili vandali.

Na dvore u rezbára Poláka sa ukrývajú desiatky ďalších unikátnych nápadov, medzi nimi drevené slovenské rieky. Pustil sa ich vyrezať sedem. Malo ich byť osem, no vynechal Dunaj, pretože cez Slovensko preteká len jeho malá časť.

Z tuhých dosák postupne vytesal Hornád, Laborec, Hron, Váh s dlhou bradou, Latoricu, ktorá sa vlní ako postava mladého dievčaťa, Nitru s obilným klasom a Žitavu so smutnou vŕbou. Posledná z riek je jeho srdcová záležitosť, tečie totiž 20 metrov od jeho domu. „Pri každej som pozeral na dve veci – na tvar rieky na mape a symbol, niečo, čo je s riekou späté. A pri Žitave rastú najmä vŕby.“

Kúsok od riek vytiahne sochár ešte z čerstvých pilín ďalšiu dosku s kresbou milencov a listami nad ich hlavami. Budúce dielo má názov bozk stromov. „Vždy ma fascinovalo, ako vietor nakláňa stromy k sebe. Sú ako susedia, ktorí keď vychádzajú dobre, môžu tam byť aj bozky,“ vysvetľoval.