Súd hľadá nezvestnú spred dvoch storočí

Milan Kráľ | 28.10.2010 11:47
Na úradnej tabuli Okresného súdu v Trenčíne je vyhláška, ktorá vyzýva nezvestnú Katarínu Janíkovú rodenú Habšudovú, aby sa prihlásila. Keby sa naozaj prihlásila, bol by to asi zázrak, pretože by dnes mala takmer 200 rokov. Pátrajú po nej potomkovia, ktorí chcú dokončiť dedičské konanie.

„Bola to naša praprababka. Prapradedko zomrel mladý, 43-ročný. Ale kedy zomrela ona, to sme nikde nezistili, nikto nevie, kam odišla. V archívoch sme našli rodný aj sobášny list, ale úmrtný nie,“ hovorí 71-ročná Eva Daňová z Pruského, ktorá sa stala v tomto konaní opatrovníčkou nezvestnej.

„Dlho sme pátrali po dokladoch, mali sme na to čas, až keď sme boli na dôchodku. Bola to mravčia práca. Boli sme na farskom aj matričnom úrade v Pruskom, v archíve v Bytči, Považskej Bystrici, Banskej Bystrici, pátrali sme aj v Slovenskom národnom archíve v Bratislave. Notárka, ktorá nám robí dedičstvo po matke, nám poradila, aby sme napísali na súd, nech ju vyhlási za mŕtvu. Tak to ide úradným postupom, vraj je taký zákon, a ten treba dodržať,“ dodal jej brat, 70-ročný Pavol Petrušek.

Katarína Janíková – Habšudová sa narodila 15. augusta 1818 v Mikušov­ciach, neskôr bývala v Pruskom. V roku 1846 sa vydala. Podľa toho, čo sa dozvedeli prapravnuci od svojich rodičov, zomrela niekedy v januári 1887. Aby ju súd mohol úradne vyhlásiť za mŕtvu, musí ju najskôr ako nezvestnú vyzvať, aby dala o sebe správu. Vyzýva tiež každého, kto o nej niečo vie, aby informoval súd alebo opatrovníčku nezvestnej.

Podľa súrodencov Pavla Petrušeka a Evy Daňovej... Foto: Milan Kráľ
Janíková Podľa súrodencov Pavla Petrušeka a Evy Daňovej z Pruského je nelogické, aby bola potrebná ročná lehota na vyhlásenie za mŕtveho aj v prípade ich praprababky.

„Samozrejme, nepredpokladá sa, že by žena bola nažive vo veku 192 rokov, avšak súd je povinný postupovať v súlade so zákonom a vyhláškou musí vyzvať nezvestnú bez ohľadu na dátum jej narodenia, aby sa v lehote jedného roka prihlásila, pokiaľ je nažive,“ povedal Roman Tarabus, hovorca Krajského súdu v Trenčíne.

Lehota jeden rok je pevne stanovená v zákone a až po jej uplynutí súd rozhodne o vyhlásení nezvestnej za mŕtvu. Prapravnuci z Pruského teda budú musieť na tento doklad čakať až do augusta 2011.