Na Technickej univerzite v Košiciach postavili študenti vlastné auto

Boris Macko | 08.12.2010 13:23
Roadster ICAR Foto:
Roadster ICAR je dielom tímu študentov Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach.
Študenti Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach si postavili vlastné auto. Až na podvozok a motor ide o ich vlastné dielo, pričom kabriolet ICAR 2010 okamžite upúta pozornosť svojím dizajnom.

Zadanie pritom nebolo jednoduché. Cieľom bolo postaviť automobil tak, aby modeloval postup automobiliek. Navyše auto malo zaujať svojou originalitou, agresivitou, rýchlosťou, modernými inovačnými prvkami a športovým vzhľadom.

„Ako základ poslúžil podvozok z Fabie, ako pohonná jednotka poslúžil motor TDi s objemom 1,9 litra a výkonom čipovaným na 120 koní,“ vysvetlil Miloš Liba z Katedry technológií, materiálov a oddelenia automobilovej výroby Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach. Auto dosiahne maximálnu rýchlosť vyše 200 kilometrov za hodinu.

Rok trval návrh a vývoj vozidla, ďalší rok pracovali na tom, aby navrhnuté línie prešli do finálnej podoby. Výsledkom je elegantný dvojsedadlový roadster s dĺžkou karosérie 418, šírkou 170 a výškou 139 centimetrov. Originálna karoséria má výsuvné krídlové dvere, zabudované oceľové výstuže a laminátové dielce. Použili sa aj uhlíkové materiály.

Na tom, aby auto uzrelo svetlo sveta, sa podieľali študentské tímy, odborným garantom bol riaditeľ Ústavu technológií a manažmentu a zároveň vedúci Inovačného centra automobilovej výroby Technickej univerzity v Košiciach Milan Kováč. Pozoruhodné je, že projekt nemal žiadny grant, financie poskytol dekan Strojníckej fakulty Miroslav Badida z fondu budovania laboratórií.

Zdá sa, že tvoriví a snaživí študenti nepovedali posledné slovo. „Už sa pracuje na ďalšom projekte, ktorý bude od tohto odlišný. Pôjde o elektromobil,“ uzavrel Miloš Liba.