Trenčín sa hanbí za univerzitu

Milan Kráľ | 28.03.2011 07:29
Trenčianska univerzita Foto:
Trenčianska univerzita sa doteraz spamätáva zo škandálu, ktorý prepukol v roku 2009 po zistení, že vydávala tzv. expresné diplomy, keď niektorým študentom stačilo na ich získanie menej ako päť rokov.
Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka uvažuje, že zmení názov a bude sa volať len Univerzita Alexandra Dubčeka. V reakcii na vyjadrenie mesta, že univerzita preň nie je prínosom, ale robí mu hanbu, si už urobila prieskum, kam by mohla presťahovať svoje sídlo.

Predstavitelia univerzity si nelichotivé hodnotenie školy vypočuli na stretnutí s trenčianskym primátorom Richardom Rybníčkom. Podľa rektora Ivana Kneppa vedenie univerzity nemá inú možnosť, ako sa tejto situácii prispôsobiť.

„Keď počujete takéto vyjadrenie z úst čelného predstaviteľa mesta, musíte to zobrať vážne. Urobili sme prieskum, aké sú možnosti na zmenu sídla a názvu univerzity. Zatiaľ sa ukázalo, že ochota prijať univerzitu je v Považskej Bystrici, možnosti sú aj v Novom Meste nad Váhom a Dubnici nad Váhom. Ak sa mesto hanbí za univerzitu, tak by sme skrátili názov, čím by sme sa priblížili zvyklostiam, ako sú tvorené názvy univerzít na Slovensku,“ hovorí Kneppo.

Ak by sa naplnili tieto predstavy, sťahovalo by sa iba vedenie univerzity, samotné fakulty by zostali na svojich miestach. Predseda akademického senátu Trenčianskej univerzity Dušan Holý však myšlienku sťahovania odmieta. „Myslím si, že treba pracovať na zvyšovaní kvality výučby a vedeckej práce, aby univerzita fungovala, ako fungovať má, a nie mrhať sily úvahami o jej presťahovaní do iného mesta,“ zdôraznil.

Úvahy o zmene sídla a názvu považuje trenčiansky primátor za vydieranie, ktorému nemieni ustúpiť. Tvrdí, že mesto doteraz vychádzalo univerzite v ústrety a jej povinnosťou bolo robiť dobré meno tomuto mestu.

„Len slepý človek nevidí, že Trenčianska univerzita robí Trenčínu zlé meno. Každý primátor by mal rád vo svojom meste univerzitu. Ale žiadny primátor by nechcel, aby mal v meste zlú univerzitu. A Trenčín má zlú univerzitu, 84 percent jej študentov sa nevie uplatniť na trhu,“ vraví Rybníček.

Podľa hovorkyne ministerstva školstva Miriam Žiakovej ministerstvo nerobí rebríček kvality vysokých škôl, má však k dispozícii poradie podľa počtu nezamestnaných absolventov, ktoré vychádza z údajov úradu práce. Podľa tohto rebríčka je Trenčianska univerzita v poradí najviac nezamestnaných absolventov druhá.