V Nitre vládne skepsa a pasivita

Andrej Barát | 11.05.2011 06:29
Barta Foto:
Ohodnotenie nitrianskych lekárov je nedôstojné aj na slovenské pomery, tvrdí primár urologického oddelenia Juraj Barta.
V nitrianskej fakultnej nemocnici sú podmienky vypäté už niekoľko rokov. Zariadenie síce patrí k najlepším na Slovensku, jej lekári sa však radia k najhoršie zaplateným.

Napriek tomu o veľkom odchode doktorov zatiaľ hovoria tunajší odborári len ako o jednej z možností, ako primať spoločnosť, aby sa zaoberala problémami v zdravotníctve. „Nie je zatiaľ nachystaná žiadna akcia. No podhubie na to je. Nemôže sa však do toho zapojiť len jedna nemocnica, ale všetky, inak to nemá zmysel,“ naznačil Ján Birčák z lekárskych odborov.

Na chodbách vládne skepsa a pasivita. Väčšina z oslovených lekárov o hromadnej akcii pochybuje. Výpovede zatiaľ nepripravujú, hoci dôvodov na zbalenie lekárskeho kufríka majú dosť. Najspomínanejším je plat. Kvôli nemu prichádzajú tímy o odborníkov. Stalo sa to napríklad aj primárovi urologického oddelenia Jurajovi Bartovi.

„Odchádzala inštrumentárka. Bol som na ňu za to nahnevaný, no povedala mi, že zatiaľ čo v Nitre dostane asi 450 eur, v Leviciach okolo 800…“ Špecialisti odtiaľto teda neodchádzajú len do zahraničia, ale aj do nemocníc v menších mestách. Dokonca aj do zariadení, ktoré sa topia v dlhoch, zatiaľ čo nitrianska nemocnica ako celok hospodári podľa Bartu dobre.

Opustené miesta sa nahrádzajú ťažko, práca sa presúva na zostávajúcich lekárov, čo sa však podľa ich slov vôbec neodzrkadľuje na výplatnej páske. Problémom sú vraj aj pohotovostné služby. „V tom určite zaostávame. U nás lekár v službe zarobí za hodinu rádovo nižšie peniaze,“ tvrdil Barta.

Slabé platy si tu lekári spájali najmä s vedením nemocnice. Po zásahu ministra zdravotníctva nemocnica vymenila riaditeľa a podľa Bartu aj odborárov sa stále rokuje o lepších podmienkach.

Birčák však tvrdil, že to nie je len o peniazoch. Slovenské zdravotníctvo prirovnal k domu na spadnutie. „Systém sa určite zrúti. Čím to však bude neskôr, tým bolestnejšia bude obnova. Doplatia na to tí najchudobnejší.“ Ako priznal, inšpiráciu pre hromadné výpovede mali od českých kolegov. Hoci sám vraj prišiel s takýmto návrhom pred štyrmi rokmi. Ostatným doktorom sa to vtedy nepozdávalo. Na otázku, čo bude s pacientmi, ak lekári odídu, odpovedal, že pacienti si to odnášajú už teraz. „Sami sa nám dokonca čudujú, že ešte chodíme do roboty.“

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ