Adam s mozgovou obrnou vyrastá v ateliéri

ri | 27.05.2011 09:14
Adam Kutak Foto:
Adam Kutak bude mať pätnásť rokov. Napriek postihnutiu chce byť počítačový programátor.
V obývačke rodinného domu Adrieny Kutakovej zo Šiah to vyzerá ako v galérii. Miestnosť lemujú kamenné sochy, plastiky a obrazy. Hneď vo vedľajšej miestnosti je počítač a pri ňom trávi čas čochvíľa pätnásťročný tínedžer Adam. Má detskú mozgovú obrnu, a preto je odkázaný na invalidný vozík, pomoc špecialistov, ale najmä svojej 49-ročnej mamy. Keramička, ktorá svoje diela tvorí náročnou technikou raku, sa o syna stará sama.

Adam prišiel na svet predčasne a na druhý deň dostal v nemocnici zápal pľúc. Lekári sa ho rozhodli previezť do Nitry. Síce v inkubátore, no bez kyslíka, čo sa podpísalo na jeho dnešnej chorobe. Práve tam došlo k odkysličeni­u mozgu.

Matka si všimla až po čase, že niečo nie je v poriadku. Adamko mal deväť mesiacov, no ešte ani nesedel. Až vtedy lekári diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu.

V prvé roky Adriene Kutakovej starostlivosť o syna zabrala každučkú chvíľku, bokom muselo ísť aj umenie. Až po niekoľkých rokoch, na podnet priateľov, sa k nemu vrátila. Odvtedy vytvorila stovky diel. Sily jej vlieva aj samotný Adam svojím prístupom k životu.

Už osem rokov navštevuje Domov sociálnych služieb v Novej Bani, kde chodí aj do školy a rehabilituje. Učí sa na jednotky a dvojky a začal si plánovať budúcnosť. Tú však nespája ako mama s ateliérom a keramikou, medzi ktorou počas víkendov a prázdnin prakticky vyrastá. „Chcel by som sa stať počítačovým programátorom,“ zdôrazňuje. Okrem počítačov má rád aj vlastivedu a slovenčinu. Vie aj po maďarsky a naučiť sa chce po anglicky a nemecky. Miluje tiež prírodu a zvieratá.

Umelkyňa je na svojho syna hrdá. „Je veľmi snaživý a zodpovedný. Posunul moje hodnoty života,“ hovorí.