Čína je populárnejšia ako USA

TASR | 23.06.2005 13:37
Imidž USA vo svete sa po invázii do Iraku tak naštrbil, že mnohé krajiny sa v súčasnosti dívajú s väčšími sympatiami na komunistickú Čínu než na Spojené štáty americké, vrátane ich dlhoročných západoeurópskych spojencov.

Vyplýva to z výsledkov dnes zverejneného medzinárodného prieskumu nezávislej skupiny Pew Research Center for the People & the Press, ktorá uskutočnila verejný prieskum v 16 krajinách sveta, vrátane USA. Skupina skúma postoje verejnosti voči tlači, politike, sociálnym a verejným otázkam a uskutočňuje pravidelne celonárodné prieskumy.

Dnes zverejnené výsledky prieskumu ukázali, že chabý obraz USA vo svete pretrváva aj napriek tomu, že vláda prezidenta Georgea W. Busha sa v ostatných mesiacoch snaží vo svete presadzovať myšlienky slobody a demokracie, a vyčlenila stámilióny dolárov krízovej pomoci krajinám juhovýchodnej Ázie, ktoré vlani v decembri postihli ničivé vlny cunami. Európske krajiny hodnotia USA v porovnaní s Čínou oveľa slabšie.

V Británii, ktorá sa hrdí „špeciálnymi vzťahmi“ s Washingtonom, sa takmer dve tretiny (65 percent) obyvateľov dívajú priaznivo na Čínu, zatiaľ čo pozitívny pohľad na USA má 55 percent. Vo Francúzsku sa v prospech Číny vyslovilo 58 percent opýtaných v porovnaní so 43 percentami za USA. Takmer identické výsledky priniesol prieskum aj v Španielsku a Holandsku.

Najnižšie sympatie si USA vyslúžili v moslimskom svete. Najslabšie hodnotenie zaznamenali v Turecku, Pakistane a Jordánsku, kde len jedna pätina opýtaných označila USA ako krajinu, ktorú vidia v priaznivom svetle. Paradoxom je, že všetky tri krajiny sú spojencami USA.

Sľubnejšie sa dívajú na Washington už len v Indii a Poľsku, zatiaľ čo susední Kanaďania vidia Čínu a USA približne v rovnako priaznivom svetle.

Dôvodom negativizmu voči USA v mnohých krajinách sveta je podozrievavosť a obozretnosť pred touto krajinou v súvislosti s jej vojnou v Iraku a bojom proti terorizmu, ktorý mnohé krajiny začínajú spochybňovať. „Vojna v Iraku zanechala v mysliach ľudí na celom svete trvalé stopy, čím sa stali veľmi podozrievavými voči úmyslom USA,“ vysvetľuje Shibley Telhami z Brookings Institution.

Medzinárodný prieskum agentúry Pew odhalil, že imidž USA vo svete prudko klesol po invázii americkej armády do Iraku v marci 2003, a nezlepšil sa ani v krajinách západnej Európy ako je Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko či Španielsko. Imidž USA zostáva naďalej relatívne slabý v moslimských krajinách ako Jordánsko a Pakistan, no zlepšil sa v Indonézii – najhustejšie obývanej moslimskej krajine sveta, ktorej pomohla americká pomoc pre obete cunami. Podobne si USA vylepšili imidž aj v Indii a Rusku.

Kladnú reakciu na Bushovu kampaň za demokraciu vo svete zaznamenali v európskych krajinách. Obyvatelia moslimských krajín sa stavajú k Bushovej myšlienku obozretne, no podporujú ideu demokracie vo svojich vlastných krajinách.

Väčšina obyvateľov sveta si myslí, že USA neberú pri rozhodovaní o medzinárodnej politike do úvahy záujmy iných krajín. Prieskum tiež odhalil, že väčšina respondentov by si želala, aby radšej iná krajina mala takú vojenskú moc než USA – hoci len málo z nich by v tejto úlohe chcelo vidieť Čínu.

Väčšina obyvateľov väčšiny krajín zastáva názor, že vojna v Iraku urobila svet nebezpečnejším, než bol pred ňou. Mnohí sú tej mienky, že príčinou všeobecného problému s Amerikou je jej súčasný prezident Bush.

Potvrdila to aj Madeleine Albrightová, ministerka zahraničných vecí USA v administratíve bývalého prezidenta Billa Clintona, ktorá si uvedomuje, že drvivá väčšina verejnosti v týchto krajinách je nespokojná s Bushom a od jeho znovuzvolenia sa díva na USA ešte negatívnejšie.

Prieskum sa uskutočnil v 16 krajinách sveta od konca apríla do konca mája na vzorke asi 1000 ľudí vo väčšine štátov. Viac než 1000 respondentov bolo v Číne a Indii, menej než 1000 opýtaných odpovedalo na otázky v európskych krajinách.