Severoírsky premiér dočasne odstupuje pre škandály svojej ženy

ČTK | 11.01.2010 16:53
Peter Robinson Foto: ,
Severoírsky premiér Peter Robinson odstupuje dočasne pre škandály svojej manželky. Za ten čas si chce očistiť svoje meno.
Severoírsky premiér Peter Robinson dočasne na šesť týždňov odstupuje pre škandály svojej manželky. Oznámil to v Belfaste predseda severoírskeho parlamentu William Hay.

Severným Írskom minulý týždeň otriaslo odhalenie o nevere Robinsonovej manželky Iris s o štyridsať rokov mladším milencom.

Iris Robinsonová, ktorá je tiež politička, navyše podľa britských médií porušila zákony, keď pre svojho milenca získala od miestnych developerov 50-tisíc libier.

Jún 2008. Peter Robinson s manželkou Iris. Foto: SITA, AP
Peter Robinson Jún 2008. Peter Robinson s manželkou Iris.

Robinson chce počas nadchádzajúcich šiestich týždňov očistiť svoje meno. Jeho funkciu za ten čas prevezme ministerka pre podnikanie Arlene Fosterová.

Škandál prišiel v kľúčovej dobe pre budúcnosť Severného Írska. Robinson vedie protestantskú Demokratickú unionistickú stranu (DUP). Vlády v londýne i v Dubline tlačia na DUP, aby pristúpila na harmonogram odovzdania policajných a súdnych právomocí vláde v Ulsteri.

21-ročný Kirk McCambley, ktorý má aférku s... Foto: SITA, AP
Peter Robinson 21-ročný Kirk McCambley, ktorý má aférku s premiérovou manželkou.

Toto odovzdanie právomocí sa považuje za posledný kľúčový krok pri napĺňaní dohody z roku 1998, ktorá ukončila desaťročia násilia medzi katolíkmi a protestantmi v Severnom Írsku.