EÚ sa mení na komunistický režim, zaútočil Václav Klaus z Berlína

ČTK, SITA | 29.04.2010 13:28, aktualizované: 
Václav Klaus Foto:
Český prezident Václav Klaus
Sloboda a prosperita v rámci Európskej únie je momentálne vo vážnom ohrození, vyhlásil na pôde berlínskej Humboldtovej univerzity český prezident Václav Klaus. Vyhlásený euroskeptik si tak po roku opäť vybavuje účty s lídrami súčasného 27-členného bloku, ktorý podrobil tvrdej kritike aj pred rokom počas svojho vystúpenia v Európskom parlamente.

Únii nezostal nič dlžný a skritizoval takmer všetko, čo sa za posledné roky udialo. Odmietol Lisabonskú zmluvu, ďalšie rozširovanie únie, poukázal na stratu homogénnosti a rozhodovacej sily, prehnanú propagáciu vlajky a hymny EÚ, no najmä organizáciu únie z Bruselu, teda z hora, čím podľa Klausovho názoru začína napodobňovať javy typické pre komunizmus. „Ja Európu rešpektujem, no chcem, aby bola založená na racionálnej a priateľskej spolupráci suverénnych štátov a nie ako zhora a umelo organizovaná domovina všetkých Európanov,“ vyhlásil Klaus.

„Politické elity EÚ – na prvý pohľad – dosiahli svoje: únia má svoju ústavu, prezidenta, ministerku zahraničia. Je teda štátom – i keď bez vlajky a hymny. V skutočnosti je ale všetko inak. Vlajky EÚ vejú skoro všade a hymna EÚ sa hrá stále častejšie, i keď boli z Lisabonskej zmluvy výslovne vyškrtnuté,“ ponúkol svoj kritický pohľad Klaus. Ako pokračoval, „súčasne ale všetci vidia, že funkcia prezidenta a ministra zahraničia sú skôr formálne a že skutočná moc i naďalej spočíva v tandeme Nemecko – Francúzsko“.

Český líder považuje za pozitívne, že obyvatelia členských krajín vidia niektoré nedostatky únie, ktoré podľa neho ale „nie sú vedľajšími efektmi“ ale skôr „vrodenými defektmi integračného procesu“. V dôsledku týchto problémov sa začína Európa podobať na režim, ktorý bol do roku 1989 dominantným v krajinách strednej a východnej Európy. „Komunistický režim rovnoprávnosť a suverenitu štátov taktiež popieral. Bol organizovaný zhora, nie zdola. A práve týmito skúsenosťami zostreným pohľadom pozorujem dnešnú Európsku úniu a javy, ktoré pokladám za mimoriadne nebezpečné,“ uzavrel Klaus, ktorého cituje český spravodajský portál iDNES.cz.

Nemecko musí vedieť znášať aj negatívne dôsledky integrácie

Nemecko ako hlavný motor európskej integrácie musí teraz niesť aj jej negatívne dôsledky. V reakcii na súčasnú krízu v Grécku a na hľadanie jej riešenia to po svojej prednáške na berlínskej Huboldtovej univerzite povedal českým novinárom český prezident Václav Klaus. Na strane Grécka naopak vidí problém, že si zvyklo na svoj životný štandard a nie je pripravené sa ho vzdať.

„Nemci boli skutočne tým hlavnou hybnou pákou celého tohto európskeho integračného procesu a myslím si, že z toho musia pre seba vyvodiť nejaké dôsledky,“ vyhlásil Klaus. „Teraz sa už nemožno tváriť, že sa vlastne nič nedeje a že nech si to každá krajina vyrieši sama,“ dodal k úlohe Nemecka český prezident.

Na postoji Berlína do veľkej miery závisí, či Atény dostanú od ostatných štátov eurozóny a Medzinárodného menového fondu finančnú pomoc, ktorá odvráti grécky krach. Väčšina Nemcov s pomocou Grécku nesúhlasí.

Klaus zopakoval, že v prípade Grécka je riešením len znehodnotenie jeho meny, čo však kvôli euru nie je možné, alebo transfer peňazí z ostatných krajín eurozóny. Chybu však vidí aj na gréckej strane. „Grécko si na ten svoj životný štandard zvyklo a už ho má v sebe zabudovaný a teraz nie je pripravené sa o neho nechať pripraviť,“ komentoval Klaus aktuálne dianie po skončení prejavu.