Cena OSN má niesť meno afrického diktátora

svk, Reuters | 13.05.2010 08:35
Mbasogo Foto: ,
Prezident Rovníkovej Guiney Teodoro Obiang Nguema Mbasogo.
Dostal sa k moci krvavým prevratom, odstránil opozíciu a bohatne, kým krajina chudobnie. V mene prezidenta Rovníkovej Guiney však teraz chce jedna z organizácií OSN odmeňovať pokroky vo vede. Proti tomuto zámeru sa spustila ostrá kampaň spolkov na ochranu ľudských práv, ktoré cenu označujú za výsmech.

„Udeliť cenu za vedecký pokrok, zlepšujúci kvalitu života a pomenovať ju podľa prezidenta, ktorého 30-ročnú vládu sprevádza brutálna chudoba a strach, je strašná irónia a UNESCO to len zahanbí,“ kritizovalo zámer v spoločnom vyhlásení 30 ľudskoprávnych organizácií. Cena UNESCO – Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru má niesť meno Teodora Obianga Nguemu Mbasoga, ktorý na ňu venoval 3 milióny dolárov.

Obiang sa dostal k moci v roku 1979, keď zvrhol predchádzajúceho diktátora, svojho strýka. Za jeho vlády sa z Rovníkovej Guiney stal vývozca ropy, čo z chudobnej krajiny spravilo podľa HDP na obyvateľa jeden z najbohatších štátov. Bohatne však najmä Mbasogo, ktorý podľa magazínu Forbes patrí medzi najmajetnejšie hlavy štátov sveta. Veľká väčšina obyvateľstva žije v chudobe. Prezident má rozsiahle právomoci, takmer všetci opoziční aktivisti pôsobia v exile a mučenie patrí medzi bežné praktiky vládnej moci.

Prezident o sebe dokonca necháva rozširovať, že je kanibal, aby svojim odporcom nahnal strach.

Podľa britskej BBC ho v roku 2003 dokonca štátny rozhlas prirovnal k Bohu. „Môže sa rozhodnúť zabiť kohokoľvek, kto ho chce brať na zodpovednosť,“ vyhlásil vtedy prezidentov poradca. „A nepôjde do pekla, pretože sám Boh, s ktorým je v ustavičnom kontakte, mu dáva silu,“ citovala z jeho vystúpenia BBC.