Koalícia aj opozícia sa chytili maďarskej karty

Daniela Jancová | 14.05.2010 04:00
Orbán Foto:
Budúci maďarský premiér Viktor Orbán.
Opozíciu a koalíciu názorovo zjednotil nesúhlas s maďarským zákonom o dvojakom občianstve. Fidesz sa ho chystá predložiť dnes, na prvej schôdzi parlamentu od volieb, ktoré jednoznačne vyhral.

Smer hovorí o bezpečnostnej hrozbe, KDH o zasahovaní do slovenskej suverenity. SNS ohlásila protestné akcie.

Politici i analytici sa zhodujú. že postup Fideszu je necitlivý. So zákonom mal podľa nich počkať až na čas po slovenských voľbách. Tému však už v stredu otvoril budúci šéf maďarskej diplomacie János Martonyi na bratislavskej schôdzke s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. Slovensko vzápätí povolalo veľvyslanca Petra Weissa na konzultácie.

„Slovensko vyslalo Maďarsku silný signál, keď si povolalo svojho veľvyslanca do Bratislavy v súvislosti s navrhovaným maďarským zákonom o dvojakom občianstve,“ povedal pre televíziu ATV aj odchádzajúci maďarský minister zahraničných vecí Peter Balázs. Dodal, že nevidí dôvod, aby nová vláda Viktora Orbána presadzovala zákon o dvojakom občianstve už pred voľbami na Slovensku, keďže takýto postup môže uškodiť SMK.

Premiér Robert Fico ustúpil od ústretového diplomatického slovníka, ktorého sa držal od nedávnych maďarských volieb. Na mimoriadnej tlačovej besede varoval nielen Maďarsko, ale aj Maďarov na Slovensku. Tí, ktorí by mali dvojaké občianstvo, by podľa neho museli odísť zo štátnej správy, polície, súdov aj od hasičov. Naznačil tiež, že by mohli prísť o slovenské občianstvo. „Vyhlásime tento zákon za bezpečnostné riziko. Udeľovanie takéhoto občianstva bude spojené s vážnym rizikom pre žiadateľa,“ povedal.

Odvolal sa na analýzy, ktoré vraj hovoria o trende slovenských Maďarov identifikovať sa viac so Slovenskom pre jeho dobré hospodárske výsledky. Dvojakým občianstvom chce podľa neho Budapešť posilniť maďarskú identitu slovenských Maďarov na úkor slovenskej.

„Naša odpoveď je veľmi jasná a bude veľmi tvrdá,“ povedal Fico. Obráti sa na OBSE, zvolá aj Národnú radu, varovať chce partnerov na schôdzke s veľvyslancami Európskej únie v Bratislave. Ak Maďarsko zákon prijme, Slovensko to bude považovať za porušenie medzinárodného prá­va.

Politológ kritizuje obe strany

Historik a politológ Michal Horský z Univerzity Sv. Cyrila a Metoda v Trnave vidí problém na oboch stranách. „Maďarský parlament hneď po nástupe novej politickej garnitúry zásadným spôsobom mení status quo v národnostnej otázke, a to v najnevhodnejšom čase pre pokojnú atmosféru v strednej Európe. Reakcia slovenskej vlády je však mimoriadne emotívna. Z vystúpenia premiéra je zrejmé, že vláda neurobila dostatočné preventívne kroky a nemá jasný koncept medzinárodnej obhajoby. Jeho reakcia bola nepripravená,“ myslí si Horský.

Kriticky vidí aj zámer premiéra zvolať Národnú radu po tom, čo Smer ignoroval schôdzu o pôžičke Grécku. „Ak tento parlament nemá legitimitu ani spôsobilosť, aby sa hovorilo o našich povinnostiach v rámci eurozóny a pomoci Grécku, akú má legitimitu prijímať kontraopatrenia k budapeštianskemu parlamentu,“ pýta sa Horský.

Podobný postoj ako Smer majú aj iné strany.

KDH si osvojilo rétoriku Smeru

Opozičné KDH vyzvalo maďarský parlament, aby sa zdržal jednostranných krokov, inak navrhne prijatie protizákona, ktorý by dvojaké občianstvo negoval. „Nebudeme akceptovať zasahovanie do suverenity Slovenskej republiky, akým je aj vytváranie nových inštitucionálnych väzieb medzi maďarským štátom a občanmi Slovenskej republiky maďarskej národnosti,“ povedal predseda KDH Ján Figeľ.

Uzákonenie občianstva pre Maďarov v susedných krajinách bez podmienky trvalého pobytu v Maďarsku považuje KDH za krok späť, pripomína mu revizionizmus. V dnešnej Európe je podľa bývalého eurokomisára štátne občianstvo, ktoré nie je viazané na trvalý pobyt, unikát. Z podnetu KDH bude o tejto téme hovoriť zahraničný výbor parlamentu.

SDKÚ vyzýva na pokojnú odpoveď

SDKÚ reakciu vlády označila za pokus využiť pred voľbami maďarskú kartu. Na mimoriadnu schôdzu parlamentu, ktorú avizoval Robert Fico, však príde.

„Ochránime Slovensko tak, ako sme ho ochránili pred krajanským zákonom. Slovensko bolo a je dostatočne silné, aby zvládlo aj túto provokáciu,“ pripomenul predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda. Ten bol premiérom v rovnakom čase ako Viktor Orbán v Maďarsku – v rokoch 1998 až 2002. S KDH a SMK sú v rovnakej Európskej strane ľudovcov ako Orbánov Fidesz.

Most aj SMK žiadajú o odklad

Rezervovaný je aj dlhoročný predseda SMK a bývalý spojenec Fideszu Béla Bugár. Dnes je jeho Most mimo záujmu Orbánovej strany, čo potvrdilo aj stredajšie stretnutie Martonyiho iba s predstaviteľmi SMK. Fidesz by mal byť podľa Bugára opatrnejší. „Zbytočne mesiac pred voľbami rozdúchava emócie,“ myslí si. Most sa chcel s Martonyim stretnúť a požiadať ho, aby zákon odložili na obdobie po slovenských voľbách.

Napriek tomu považuje reakcie slovenských politikov za zbytočne emotívne. V samotnom občianstve pre krajanov problém nevidí. „Mnohé štáty Európy majú podobné zákony o dvojakom občianstve. Ale maďarská vláda si musí uvedomiť, že medzi Slovenskom a Maďarskom je isté napätie, preto by mali byť oveľa opatrnejší,“ hovorí Bugár.

SMK dvojaké občianstvo podporuje. Vníma ho ako gesto maďarského parlamentu ku krajanom v zahraničí. Predseda strany Pál Csáky však v stredu Martonyiho vyzval, aby Maďarsko zvážilo, či zákon neprijať až po slovenských parlamentných voľbách. Prudkú reakciu premiéra Fica hodnotí ako zbytočne hysterickú. „V maďarskom parlamente ešte zákon ani nebol predložený a on už tu hovorí o nejakých bezpečnostných rizikách,“ uviedol Csáky.