Fidesz chce uzákoniť pamiatku Trianonu

Ivan Drábek | 19.05.2010 18:59
Viktor Orbán Foto:
Viktor Orbán
Rozpad Uhorska má už aj zo zákona spájať všetkých Maďarov. Strana budúceho premiéra Viktora Orbána v stredu v parlamente predložila návrh, aby sa 4. jún, výročie Trianonskej mierovej zmluvy z roku 1920, stal Dňom národnej spolupatričnosti. Fidesz tým tromfol aj krajne pravicovú stranu Jobbik, ktorá minulý piatok navrhla zaradiť 4. jún do kalendára pamätných dní.

„My poslanci Národného zhromaždenia Maďarskej republiky, ktorí veríme, že Boh je pánom dejín… si pripomíname jednu z najväčších historických tragédií maďarstva, mierový diktát podpísaný 4. júna 1920, ktorý rozkúskoval historické Maďarsko a maďarský národ zatlačil pod zvrchovanosť viacerých štátov,“ uvádza sa v navrhovanom texte. Rozpad Uhorska sa v ňom ďalej označuje za „zahraničnými mocnosťami vyvolané nespravodlivé a nezaslúžené roztrhnutie maďarského národa“.

Návrh zákona pripúšťa, že „z histórie známe pokusy vyriešiť otázky vyplývajúce z trianonského mierového diktátu vrátane nových úprav hraníc vykonaných s pomocou cudzích mocností, ako aj úsilie zlikvidovať národnú totožnosť v znamení ideológie internacionalizmu zlyhali“. Parlament má preto na návrh Fideszu deklarovať, že problémy súvisiace s Trianonom „možno vyriešiť jedine v rámci pravidiel medzinárodného práva“. Súčasne však text žiada dodržiavanie „práva národných spoločenstiev na vnútorné sebaurčenie“ a odsudzuje „každé úsilie smerujúce k vyvolaniu asimilácie častí národa žijúcich v menšine na území daných štátov“.

Parlament má tiež vyhlásiť, že „každý príslušník a každá komunita maďarstva daného pod zvrchovanosť viacerých štátov, je súčasťou jednotného maďarského národa, ktorého spolupatričnosť preklenujúca štátne hranice je skutočnosťou a súčasne rozhodujúcim prvkom osobnej a spoločnej totožnosti Maďarov“.

„Národné zhromaždenie Maďarskej republiky považuje za svoju povinnosť napomenúť dnes žijúcich príslušníkov národa i budúce generácie, aby naveky pamätajúc na trianonským mierovým diktátom spôsobenú národnú tragédiu… prispievali k posilneniu národnej spolupatričnosti,“ uvádza sa v návrhu zákona.