Dlhy, Grécko, ohrozená eurozóna. EP aj tak žiada peniaze na úradníkov

ČTK | 20.05.2010 13:48
Poslanci Európskeho parlamentu chcú na budúci rok získať opäť viac peňazí pre svojich ďalších asistentov či spolupracovníkov. Požiadavka, o ktorej bude parlament ešte len rokovať s Európskou komisiou a členskými štátmi, súvisí s minuloročným vstupom Lisabonskej zmluvy o reforme inštitúcií Európskej únie do platnosti. Europoslancom vďaka zmluve stúpli právomoci a teda vraj aj pribudlo viac práce.

Zhodou okolností práve tento týždeň si europoslanci definitívne potvrdili, že z rovnakého dôvodu im tento rok stúpnu prostriedky na asistentov z 17 540 eur mesačne na 19 040 eur.

Podľa českého europoslanca Hynka Fajmona (ODS) sa uvažuje aj o tom, že by im budúci rok malo pribudnúť mesačne ďalších 1500 eur. Zdôraznil však, že o tomto návrhu ešte napadlo rozhodnutie. Všetko vyjasnia až ďalšie rokovania, pričom definitívne sa bude návrh rozpočtu na 2011 schvaľovať až koncom jesene. „Ale východisková pozícia vyzerá byť taká, že by k zvýšeniu malo dôjsť,“ povedal.

„Myslím si, že to nie je vôbec možné, aby sa takýmto spôsobom hospodárilo. V čase krízy zvyšovať verejné výdavky a prijímať ďalších úradníkov je absolútny výsmech,“ pripomenul Fajmon vážne hospodárske problémy EÚ zvýraznené dlhovou krízou Grécka a problémy eurozóny.

„Ak sa tento návrh schváli, tak tie peniaze neponechám v rozpočte EÚ, ale zamestnám nejakých Čechov, pretože to považujem za lepší výsledok, ako keby to tu malo zostať v spoločnej kase,“ povedal. Pre prípadne nových spolupracovníkov však podľa neho bude ťažké vymýšľať nové úlohy, ktorými by sa mohli zaoberať. „Ja osobne mám už dnes asi desať asistentov,“ podotkol.

Za navyšovaním financií je podľa neho treba hľadať to, že platy spolupracovníkov sú iné v západoeurópskych krajinách a v nových členských krajinách.