Libanonská armáda ostreľovala izraelské vojenské lietadlá

SITA | 26.05.2010 18:49
Libanonskí vojaci začali strieľať na izraelské vojenské lietadlá, ktoré v stredu prenikli do vzdušného priestoru krajiny. Informovala o tom libanonská armáda. Protilietadlové vojenské jednotky spustili paľbu na izraelské bojové lietadlá v čase, keď prelietali v strednej výške nad regiónom Šíba. Dve lietadlá preleteli cez južný Libanon a vrátili sa na izraelské územie, uviedla armáda.

Hoci Libanon často registruje porušenia svojho vzdušného priestoru, armáda na lietadlá strieľa len zriedka. K takémuto kroku pristúpi len vtedy, ak sú na dostrel. Prelety sú porušením rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN 1701, ktorá ukončila zničujúcu vojnu medzi Izraelom a libanonským Hizballáhom z roku 2006. Izrael argumentuje, že prelety sú napriek rezolúcii nevyhnutné kvôli monitorovaniu pašovania zbraní Hizballáhom, ktorý porušuje rovnakú rezolúciu.

Hizballáh začal v piatok na juhu Libanonu mobilizovať tisíce militantov. Odpovedal tak na týždeň trvajúce obranné cvičenia Izraela, ktoré sa začali v nedeľu. Cvičenia Turning Point 4 sú určené na prípravu obrany pred prípadným raketovým útokom na Izrael. Minister obrany Matan Vilnai však zdôraznil, že cvičenia boli plánované už dávno a nemajú do činenia so súčasnými vzťahmi židovského štátu s jeho severným susedom.

Izrael a Hizballáh spolu viedli v roku 2006 mesiac trvajúcu vojnu, ktorá zničila veľkú časť južného Libanonu, kde má hnutie svoje základne. Židovský štát napadol Libanon po tom, čo militanti Hizballáhu zajali dvoch izraelských vojakov pri konfrontácii na hranici.

Izrael odhaduje, že Hizballáh si odvtedy urobil rezervy vo forme 40 tisíc rakiet, z ktorých by niektoré mohli zasiahnuť najväčšie izraelské mestá. Minulý mesiac izraelský prezident Šimon Peres obvinil Sýriu, že zásobuje Hizballáh raketami Scud, čo však Damask odmieta.