Martonyi: Budeme sa sťažovať

Gregor Martin Papucsek, spolupracovník Pravdy | 28.05.2010 08:10, aktualizované: 
János Martonyi Foto:
Budúci šéf maďarskej diplomacie János Martonyi.
Budúci maďarský minister zahraničných vecí sa čuduje, že zákon o dvojakom občianstve pobúril Slovensko. Táto čerstvá právna norma tvorila väčšinu tém, s ktoré si János Martonyi priniesol do zahraničného výboru parlamentu, kde hovoril o stratégii a cieľoch svojho ministerstva.

Poznamenal, že tzv. národná politika už nebude spadať pod jeho rezort, lebo ju prevezme vicepremiér Zsolt Semjén, ale zdôraznil, že táto otázka je dôležitá aj pre jeho rezort. Podstata je jednoduchá – neubližovať Maďarom a keď sa im stane krivda, Budapešť to nemôže nechať bez povšimnutia.

O dvojakom občianstve podotkol, že zákon nemohol nikoho prekvapiť, lebo Fidesz iba splnil predvolebný sľub. „Prešiel som pred hlasovaním všetky susedné štáty. V šiestich zo siedmich dali najavo, že nemajú žiadne výhrady voči novele maďarského zákona. Takúto podporu, mám taký dojem, dostalo Maďarsko od svojich susedov za posledných 90 rokov zriedkakedy, ak vôbec niekedy. Jediný náš sused sa pokúša z toho vytvárať napätie,“ povedal Martonyi.

Na slovenskú adresu vzápätí dodal: „Za bezpečnostný problém označuje takú záležitosť, ktorá nemá nič spoločné s bezpečnosťou, územnou celistvosťou Slovenska, nemá nič spoločné s dôstojnosťou slovenského národa, lebo my to v plnej miere rešpektujeme, taktiež aj teritoriálnu integritu Slovenska. Hovoríme o ľuďoch, o jazykovej a kultúrnej rôznorodosti, o európskych normách, ktorých podstatou je, že niekto môže mať viac jazykov, viac identít, a veru v stále väčšej miere vo svete, aj v strednej Európe tiež viac občianstiev.“

Na otázku Pravdy, aké kroky možno očakávať od Budapešti po odvetnom zákone v NR SR, Martonyi odpovedal takto: „Zmenu zákona na slovenskej strane označujeme za neprijateľnú. Súhlasíme s SMK, ktorá sa obrátila na ústavný súd. Okrem slovenskej ústavy novela odporuje aj medzinárodným zmluvám, napríklad štrasburskému dohovoru z 1997, ktorý síce pripúšťa možnosť zbaviť občianstva niekoho, kto prijme občianstvo iného štátu, ale sa to obmedzuje na veľmi úzky okruh ľudí, no a najmä vtedy možno pristúpiť k takémuto opatreniu, keď neobsahuje žiadnu diskrimináciu,“ podčiarkol. Následne vysvetlil, čo mu prekáža: „V tejto záležitosti je však úplne jasné, že ide o normu nasmerovanú proti maďarskému spoločenstvu, veď slovenský premiér sám povedal, že tu ide o protiútok. Je to teda neprijateľné a my sa musíme obrátiť na medzinárodné organizácie.“

Martonyi ešte doplnil, že na slovenskej politickej scéne už roky cítiť akési protimaďarské vášne. Nazdáva sa pritom, že keby sa po voľbách zrodila v Bratislave iná vláda, šance na dialóg by vzrástli.