EÚ je pripravená rokovať o špeciálnom štatúte pre sever Kosova

TASR | 07.07.2010 17:57
Európska únia je v rámci pokusu o dosiahnutie konečného kompromisu medzi Belehradom a Prištinou pripravená na rokovania o špeciálnom štatúte pre sever Kosova, napísal bruselský internetový portál EU Observer.

Rokovania o tejto otázke by sa podľa neho mohli začať po zverejnení posudku Medzinárodného súdneho dvora (MSD) o legálnosti jednostranne vyhlásenej nezávislosti Kosova od Srbska.

Riešenie problémov na severe Kosova, za ktoré sa zasadzujú európski diplomati, by tamojším Srbom umožnilo istý druh špeciálneho štatútu, podobne ako to je v Južnom Tirolsku alebo v Severnom Írsku, ale bez začatia rokovaní o štatúte alebo rozdelení Kosova, zdôraznil portál.

„Úrady v Belehrade by museli preukázať konštruktívnejší postoj ku Kosovu, ale bez povinnosti priznať jeho nezávislosť,“ napísal EU Observer s tým, že približne desať percent územia severne od rieky Ibar by nebolo úplne oddelených spôsobom, akým je oddelená Republika Srbská (RS) v Bosne a Hercegovine.

Srbi v Kosove by však mali širokú autonómiu, ešte väčšiu, ako predvídal plán bývalého fínskeho prezidenta Marttiho Ahtisaariho. Garantom tejto autonómie by boli Belehrad aj Priština.

V rámci komplikovanej matematiky, ktorú predstavili západní diplomati, by Srbsko nebolo povinné uznať nezávislosť Kosova, ale mohlo by zaujať konštruktívne stanovisko k účasti Prištiny v regionálnych organizáciách či v obchode, pripomenul portál.

Srbsku by bolo výmenou za to ponúknuté uľahčenie cesty k členstvu v únii. EU Observer ďalej uvádza, že Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia už upozornili Srbsko, že pokus o obnovenie rokovaní o štatúte Kosova nebude vítaný. Navrhli tiež, aby Belehrad a členské štáty EÚ vytvorili spoločný návrh rezolúcie po zverejnení posudku MSD.

„Srbská strana tento návrh odmietla a rozhodla sa, že zostaví svoj vlastný návrh rezolúcie, ktorý bude v septembri predstavený na pôde Valného zhromaždenia OSN,“ napísal portál. Členské štáty EÚ podľa neho upozornili Belehrad, že „kampaň vo Valnom zhromaždení OSN proti členom únie v otázke Kosova bude mať nevyhnutné dôsledky ohľadne osudu srbskej žiadosti o členstvo v EÚ“.

V prípade, že Srbsko nebude agresívne lobovať a vyhne sa vášnivej kampani, a tón rezolúcie bude prijateľný pre členské krajiny EÚ, budú Londýn, Paríž a Berlín v októbri pripravení na začatie procedúry kandidatúry Srbska do únie, uzavrel portál.