Európa chce zbaviť chudoby milióny ľudí

Andrej Matišák | 08.07.2010 12:03
Maďarsko, bezdomovec Foto:
Ilustračné foto
Sme bohatí, ale bieda sa nám nevyhýba. Európsky rok boja proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu má upozorniť práve na tento fakt.

Sme bohatí, ale bieda sa nám nevyhýba. Európsky rok boja proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu má upozorniť práve na tento fakt.

„Vo všeobecnosti sa považujú krajiny Európskej únie za bohaté, úspešné štáty. Pravda však je, že každý šiesty obyvateľ EÚ žije v súčasnosti pod hranicou chudoby,“ pripomína vedúca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrea Elscheková-Matisová. Až 80 miliónov ľudí sa zobúdza denne so strachom, či zajtra budú mať z čoho zaplatiť nájomné a nestratia strechu nad hlavou alebo či budú môcť svojim deťom dopriať kvalitné potraviny a dostatočné vzdelanie," povedala pre Pravdu Elscheková-Matisová.

Ako na to

Nie je to prvý raz, čo Európska únia vyhlásila rok niečoho. Vlaňajšok bol zameraný na tvorivosť a inovácie. Do novej stratégie Európa 2020 sa potom premietli viaceré jeho ciele. „Rovnako to je aj s otázkami chudoby a sociálneho vylúčenia. Chceme tieto problémy dostať viac do povedomia politikov, odborníkov, verejnosti, aby sme spoločne tento negatívny jav postupne miernili alebo dokonca odstránili. Boj proti chudobe je behom na dlhé trate. Cieľom EÚ je počas nasledujúceho desaťročia zbaviť chudoby 20 miliónov Európanov. Konkrétne návrhy a iniciatívy predstaví Európska komisia na jeseň tohto roka,“ vysvetlila Elscheková-Matisová.

Ani Lisabonskú zmluvu, ktorá určuje pravidlá fungovania únie, neobišla otázka boja proti chudobe. „Právomoci sú však na pleciach jednotlivých členských štátov. Je na nich, ako efektívne využijú napríklad aj finančné prostriedky EÚ, ktoré sú určené pre sociálnu oblasť,“ hovorí vedúca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

V tejto súvislosti je dôležitá už spomenutá stratégia Európa 2020. Zameriava sa na investície do ľudí, rozvoja vedy a výskumu. Na jednej strane to zlepší postavenie únie v globálnom ekonomickom prostredí, ktorému dominuje konkurencia i v podaní štátov ako sú USA či Japonsko. Zároveň to však so sebou prináša do budúcnosti možnosť zmiernenia dôsledkov chudoby.

Chudoba a Rómovia

Hoci sa to netýka iba Slovenska, jeho viditeľným problémom je chudoba rómskeho obyvateľstva.

„Súvisí to s viacerými faktormi, prístupom k vzdelaniu, zamestnanosťou, bývaním či kultúrnou rozmanitosťou rómskej komunity. Európska únia prispela doteraz na zmiernenie tohto problému značným finančným balíkom. Na Slovensku môžu rôzne organizácie čerpať prostriedky zo štrukturálnych fondov EÚ vrátane Európskeho sociálneho fondu,“ povedala Elscheková-Matisová.

„Len v rokoch 2000 až 2006 sa v rámci celej únie použilo na projekty pre Rómov 275 miliónov eur a ďalšia miliarda eur šla na projekty pre najzraniteľnejšie skupiny ohrozené chudobou, teda vrátane Rómov. Zdroje na pomoc pre týchto ľudí sú, je však na orgánoch členských krajín, ako efektívne ich dokážu využiť. A, samozrejme, bez spolupráce a ochoty rómskej komunity zapojiť sa a spolupracovať nemôžeme dosiahnuť pozitívnu zmenu.“

Riešením je spolupráca

Boj proti chudobe však nie je záležitosť iba štátov a vlád. Podstatné je zapojenie širšieho obyvateľstva a spolupráca verejného a súkromného sektora.

„Obyčajní, bežní ľudia sú kľúčom, ktorý môže pootvoriť dvere pre riešenia problému chudoby a sociálneho vylúčenia. Úlohou Európskej komisie je rozpútať diskusiu, upozorniť na negatívne javy, ktoré s chudobu súvisia. Môžeme dať prostriedky na rôzne sociálne programy, ale kto môže účinne bojovať, sú práve oni. Mnohí sa podieľajú na projektoch, chodia do zamestnania a všetok svoj voľný čas venujú práci s ľuďmi, ktorí stoja na okraji spoločnosti,“ tvrdí Elscheková-Matisová. „Na Slovensku sme do európskeho roka zapojili aj národných ambasádorov. Ide o známe osobnosti, ale aj ľudí, ktorých prácu v prospech chudobných sme doteraz nepoznali. Sú to kňaz Anton Srholec, herečka a speváčka Dorota Nvotová či zlatá medailistka v streľbe na paraolympiáde v Pekingu Veronika Vadovičová.“

Podľa Elschekovej-Matisovej spoluprácu verejného a súkromného sektora zase predstavujú projekty ako ten, na ktorom sa podieľa firma Odvoz a likvidácia odpadu. „Pomocou šesťtisíc informačných nálepiek na smetných nádobách v Bratislave sme oslovili ľudí, ktorí hľadajú pomoc v chudobe, ale aj tých, ktorí sú ochotní pomáhať,“ hovorí vedúca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

„Predstavíme sa aj na festivale Pohoda, ktorý sa začína už dnes. Naše vlastné pódium nazvané Európa bude hostiť divadlá, diskusie i hudobné kapely. V rámci Európskeho roka boja proti chudobe vystúpi Divadlo bez domova alebo Divadlo z Pasáže. Diskusie sa budú týkať problému bezdomovcov, sociálneho vylúčenia či integrácie detí z detských domovov. Z hudobných hostí spomeniem skvelú rómsku formáciu afterPhurikane,“ pozýva na festival Elscheková-Matisová.

Európsky rok boja proti chudobe

  • všetci ľudia majú právo na dôstojný život a na účasť v spoločenskom ži­vote
  • súkromný aj verejný sektor sa delia o zodpovednosť za boj proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu
  • odstránenie chudoby s cieľom zaistenia súdržnejšej spoločnosti je prínosom pre všetkých
  • na dosiahnutie tohto cieľa je potrebné zaangažovanie všetkých vrstiev spoločnosti