Vatikán sa bráni. Vysviacka žien a pedofília vraj nie je rovnaký zločin

TASR | 16.07.2010 21:39
Rím, Vatikán Foto:
Bazilika sv. Petra.
Vatikán poprel obvinenia, že vysvätenie žien do kňazského stavu a sexuálne zneužívanie detí duchovnými pokladá za rovnaký zločin. Vatikán vydal vo štvrtok dokument, ktorým významne a rozsiahlym spôsobom mení svoje zákony platné pre sexuálne zneužívanie. Predlžuje napríklad obdobie, počas ktorého možno podať proti kňazom žalobu na cirkevných súdoch, a rozširuje aj využívanie zrýchlených procedúr na zbavenie kňazstva.

Dokument sa zväčša zaoberá pedofíliou, ale ako jeden z najzávažnejších zločinov proti cirkevnému právu kodifikuje aj „pokus vysvätiť ženu za kňaza“. Zahrnutie oboch záležitostí do toho istého dokumentu spôsobilo rozruch medzi niektorými skupinami a organizáciami po celom svete, obzvlášť tými, ktoré zastávajú ženské kňazstvo.

„Rozhodnutie Vatikánu naradiť vysvätenie ženy do rovnakej kategórie s pedofilmi a násilníkmi je desivé,“ uviedla Erin Saizová Hannová, výkonná riaditeľka Konferencie pre vysviacku žien. Rozhodnutie Vatikánu označila „prinajlepšom za stredoveké“.

Predstaviteľ a hlavný vyšetrovateľ vatikánskej Kongregácie pre náuku viery Monsignor Charles Scicluna vyhlásil, že dokument sa neusiluje prostredníctvom cirkevného zákona vyhlásiť vysviacku žien a pedofíliu za porovnateľné zločiny.

„Nehádže všetko do jedného vreca,“ uviedol pre tlačovú agentúru Reuters Scicluna, prokurátor Vatikánu, ktorý rieši prípady sexuálneho zneužívania detí rímskokatolíckymi kňazmi. „Sú v rovnakom dokumente, ale ten ich nedáva na rovnakú úroveň, ani im nepripisuje rovnakú závažnosť,“ vysvetlil Scicluna, ktorý pomáhal formulovať zmeny v zákonoch.

Dokument je pokusom modernizovať normy týkajúce sa „troch súborov zločinov podľa cirkevného práva, ktoré sú jasne rozlíšiteľné“. Súdne právomoci má Kongregácia pre náuku viery, dodal Scicluna.

Kým sexuálne zneužívanie je „zločinom proti morálke“, pokus vysvätiť ženu do kňazského stavu je „zločinom proti sviatosti“, povedal Scicluna a na mysli mal kňazskú vysviacku. Zmeny sa takisto dotýkajú zločinov proti viere, ako je napríklad kacírstvo. „Nemalo by sa to interpretovať tak, že všetky tieto zločiny sú pokladané za rovnocenné. Sú to zločiny s rozdielnou podstatou,“ dodal predstaviteľ Vatikánu.