Afganistan: Britského vojaka poslali domov. Odrezal hlavu nepriateľovi

ČTK | 18.07.2010 19:08
Afganistan, vojak Foto:
Britský vojak hliadkuje v provincii Helmand.
Britská armáda poslala z Afganistanu domov príslušníka elitnej jednotky Gurkha, ktorý odrezal hlavu protivníka ako dôkaz toho, že v boji zabil nepriateľa. Informoval o tom britský denník The Mail on Sunday.

Incident sa stal začiatkom júla v provincii Hílmand. Pri prestrelke Briti zabili člena Talibanu, ale kvôli pokračujúcej nepriateľskej streľbe neboli schopní odtiahnuť na identifikáciu celé telo. Preto jeden z nich mŕtvemu radikálovi nožom odrezal hlavu a odniesol ju. Pre moslimov je to mimoriadna urážka, pretože je pre nich dôležité pochovať celé telo mŕtveho.

Jednotka Gurkha bola podľa denníka pred akciou informovaná, že bude nasadená k dolapeniu vysokého veliteľa Talibanu a že bude potrebné dokázať, že bol zabitý ten pravý muž. Gurkhovia majú vo svojej výzbroji ostré, dlhé nože. Armáda prípad vyšetruje, vojak čaká na výsledok tohto vyšetrovania v kasárňach v Kente. Pravdepodobne bude postavený pred vojenský súd.

Pre koaličné vojsko usilujúce o vybudovanie dôvery s miestnym obyvateľstvom je to neblahý incident. O príslušníkov oddielu Gurkha išlo aj pri utorňajšom útoku, pri ktorom afganský vojak v Hílmande zabil troch britských vojakov práve z tejto jednotky. Sám potom prebehol k Talibanu.

V koaličných jednotkách v Afganistane slúži približne 9500 Britov. Po americkom je to druhý najväčší kontingent. V Afganistane padlo od začatia bojov pred deviatimi rokmi skoro 2000 koaličných vojakov, z toho viac ako 320 Britov. USA chcú budúci rok začať so sťahovaním vojsk.

Za Gurkhov sú podľa lokality Gurkha severozápadne od Káthmandu označovaní príslušníci horských kmeňov v Nepále. Gurkhovia sú známi svojimi vojenskými schopnosťami a v britskej armáde bojujú od roku 1815. V britských službách ich zahynulo 45.000. Dnes ich má britská armáda vo svojich radoch asi 3500, hlavne v Iraku a Afganistane.