Ruský špión pripravil o prácu troch českých generálov

Andrej Matišák | 28.07.2010 12:17
Sedlák, Parkanová Foto:
Josef Sedlák (na snímke z roku 2007 s vtedajšou ministerkou obrany Vlastou Parkanovou) sa musel pre špionážnu aféru vzdať uniformy generála.
Jedna česká majorka plus jeden ruský špión rovná sa traja českí generáli, ktorí museli vyzliecť uniformu. Denník Mladá fronta Dnes tvrdí, že armáda má na krku jednu z najväčších špionážnych afér posledných rokov. Vysokí dôstojníci z nej museli na prelome rokov odísť. Stalo sa to po tom, čo sa ukázalo, že majorka, ktorá postupne viedla ich kanceláriu, sa stýkala s ruským špiónom. Nie je jasné, či mu odovzdávala informácie vedome, alebo nevedome.

Traja generáli o kontaktoch svojej podriadenej pravdepodobne nevedeli. Ale i tak predstavovali bezpečnostné riziko. František Hrabal preto musel odísť z postu šéfa Vojenskej kancelárie prezidenta. Josef Sedlák zase opustil miesto národného vojenského predstaviteľa pri hlavnom veliteľstve NATO v Európe a Josef Prokš už nie je prvý zástupca náčelníka generálneho štábu.

Mladá majorka, ktorá dôstojníkom zničila kariéru, mala vzťah s Robertom R., z ktorého sa vykľul agent ruskej rozviedky. Pracoval ako psychológ v jednej českej štátnej inštitúcii. Podľa denníka žena už v ozbrojených silách nepôsobí a vyzvedač ušiel do Ruska.

„Pri odchode som podpísal sľub mlčanlivosti, takže sa k náhlemu prepusteniu nebudem vyjadrovať,“ uviedol pre Mf Dnes Sedlák. Odchod z ozbrojených síl bol však pre generála šokom. „Vôbec som s tým nepočítal. Pokiaľ existovali informácie, že sa niekto z mojich spolupracovníkov stretáva so špiónom, mala mi to rozviedka povedať, aby ma ochránila. A nie že ma bude sledovať ako zločinca a vychutnávať si, ako sa nám agent snaží cez tretiu osobu votrieť do priazne alebo získať dôležité informácie,“ citovali noviny Sedláka.

Česká tajná služba sledovala podozrivé kontakty majorky a ruského agenta päť rokov. „Potom sa muselo niečo stať, keď to vyvolalo aj personálne otrasy,“ vyhlásil predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť František Bublan.

O celej afére podľa Mf Dnes informuje vo všeobecnej rovine aj výročná správa Vojenského spravodajstva.

„V druhej polovici roka 2009 Vojenské spravodajstvo spolupracovalo s partnerskou spravodajskou službou na identifikácii a následnom zabránení prenikaniu ruskej vojenskej rozviedky do najvyšších veliteľských štruktúr Armády Českej republiky. Jej cieľom bolo získavanie citlivých informácií z tohto prostredia,“ tvrdí dokument.

Ruskí agenti sa podľa analytikov v Česku zameriavajú na získanie vplyvu v dôležitých firmách a hľadajú možnosti, ako mať dosah na politické rozhodnutia.

„Už to nie je, samozrejme, studená vojna. Moskve však ide o to, aby sa veci vyvíjali podľa jej prianí,“ povedal pre Pravdu expert na európsku bezpečnosť Dale Herspring z Kansaskej štátnej univerzity. "Ak majú ruské tajné služby možnosť podkopávať členstvo Česka v NATO či posilňovať pozície tých, čo sú proti ďalšiemu rozšíreniu aliancie, urobia to,“ tvrdí odborník.