Česi sa lúčili s (ne)hrdinom, ktorý sa počas totality prestrieľal na slobodu

ČTK | 04.08.2010 14:20
Milan Paumer, Mašínovci, Česko, pohreb Foto:
Stovky ľudí sa rozlúčili s členom odbojovej skupiny bratov Mašínovcov Milanem Paumerom.
Stovky ľudí prišli dopoludnia do poděbradského divadla na poslednú rozlúčku s členom odbojovej skupiny bratov Mašínovcov Milanom Paumerom.

Ľudia stáli v rade kvôli podpisu do kondolenčnej knihy. Na nádvorí zámku, v ktorom sa divadlo nachádza, stojí americká vojenská technika z druhej svetovej vojny. Priviezli ju členovia klubov vojenskej histórie.

Priestory divadla boli pre verejnosť otvorené od 10:00. Obrad sa začal na poludnie a trval hodinu. Smútočného obradu sa zúčastnil aj český premiér Petr Nečas a ministri Alexandr Vondra, Karel Schwarzenberg a Radek John. Vláda kvôli tomu prerušila rokovania.

Nečas: Paumer pre posledným súdom obstojí

„Člen odbojovej skupiny bratov Mašínovcov Milan Paumer bol odvážny a priamy človek, hoci takýto postoj znamenal ohrozenie života“, vyjadril sa Nečas. Premiér nesúhlasí s výkladmi, ktoré činnosť skupiny spochybňujú. Označil ich za nesprávne a nespravodlivé.

Nikto nemá právo súdiť, či skupina volila správne, alebo nesprávne prostriedky, uviedol. Poukázal na to, že ľudia sa rodia slobodní. „Máme právo bojovať so zotročením všetkými prostriedkami,“ zdôraznil premiér.

hranica ČSSR, ostnatý drôt Čítajte viac Hrdinovia alebo zločinci? Pred 65 rokmi sa začal krvavý útek bratov Mašínovcov

Ak sa pôsobenie odbojovej skupiny proti komunizmu spochybní, podľa Nečasa sa spochybní hodnota všetkých ostatných odbojov. „Komunizmus vyhlásil vojnu vlastným občanom,“ podotkol predseda vlády. Povestný posledný súd podľa neho neprináleží nikomu; Nečas je presvedčený o tom, že Paumer pred božím súdom obstojí.

Predseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) povedal, že ľudia zabúdajú, že skupina bratov Mašínovcov pôsobila za studenej vojny. „Za takejto situácie mali tí najstatočnejší právo zdvihnúť zbraň proti diktatúre,“ zdôraznil Sobotka.

So slzami v očiach čítala posolstvá Jozefa a Ctirad Mašínovcov dcéra Josefa Mašína Sandra. Mašínovci písali o vernom priateľstve a o Paumerovi ako svojom bratovi.

Nenávistné plagáty

Podľa serveru iDnes.cz sa v Poděbradoch objavili plagáty, ktoré Paumera označujú za vraha. Server napísal, že na plagátoch je čiernobiela Paumerova fotografie a nápis „Vrah zostane vrahom“. „Výlep bol legálny. Dnes som 26 plagátov formátu A3 nechal prelepiť. Nie kvôli pohrebu, ale pretože podobné veci na plagátové plochy jednoducho nepatria,“ povedal konateľ Technických služieb mesta Poděbrady Josef Martinic. Plagáty na 14 miest vylepila firma v utorok ráno. Priniesol je muž, ktorý do pokladničného dokladu uviedol, že je z Nymburku. Za výlep zaplatil zhruba 500 českých korún.

Senátor Jaromír Štetiny označil výlep za prejav nenávisti. Je presvedčený o tom, že za plagátmi stojí KSČM. Štetiny naopak ocenil postoj vlády. Skutočnosť, že prerušila rokovania, znamená posun v spoločnosti, povedal ČTK a iDnes.cz senátor. Verí, že sa teraz otvorí cesta k prijatiu zákona o protikomunistické odboju.

Senát navrhol členov skupiny niekoľkokrát na štátne vyznamenanie, prezident zatiaľ hornej komore nikdy nevyhovel. Zhruba pred dvoma rokmi udelil Mašínovcom a Paumerovi plaketu predsedu vlády vtedajší premiér Mirek Topolánek (ODS).

Vrah či hrdina?

Paumer sa narodil v roku 1931 v Kolíne, od detstva žil v Poděbradoch, kde sa počas vojny zoznámil s bratmi Mašínovcami. Skupina bratov Mašínovcov sa v 50. rokoch postavila komunistickému režimu. V roku 1953 prekročili hranicu s NDR a zastrelili niekoľko policajtov. Päťčlennú skupinu prenasledovalo dvadsaťtisíc ozbrojených mužov v Česku i východnom Nemecku. Po mesiaci úteku sa Mašínovcom a Paumerovi podarilo prebiť do západného Nemecka. Václav Švéda, Zbyněk Janata a Ctibor Novák boli zatknutí a popravení.

Paumer potom slúžil v americkej armáde. Na Floride neskôr pracoval v továrni na letecké motory, mal aj vlastnú kaviareň. Zomrel po ťažkej chorobe 22. júla v Prahe vo veku 79 rokov.

Mašínovci a Paumer neboli nikdy v Československu odsúdení, hoci komunistické úrady niekoľkokrát žiadali USA o ich vydanie. V polovici 90.rokov štátne zastupiteľstvo stíhánie bratov a Milana Paumera kvôli premlčaniu odložilo.

Názory verejnosti na odboj bratov Mašínovcov sa rôznia. Niektorí ich považujú za hrdinov protikomunistického odboja, iní pochybujú o tom, či boli ich ozbrojené akcie, pri ktorých zahynulo šesť ľudí, oprávnené. Najväčšia kritika na skupinu je kvôli zabitiu dvoch policajtov a pokladníka pri prepade policajnej stanice.