Walesa: EÚ nemôže existovať bez Turecka

SITA | 18.08.2010 20:28
Walesa Foto:
Bývalý líder nezávislých odborov Solidarita a neskorší poľský prezident Lech Walesa.
Turecko musí byť prijaté do Európskej únie, domnieva sa bývalý poľský prezident Lech Walesa. Podľa neho totiž únia jednoducho "nemôže existovať" bez krajiny polmesiaca.

Ako sa laureát Nobelovej ceny za mier vyjadril v rozhovore pre agentúru AFP, v záujme dosiahnutia tohto cieľa je potrebné odložiť predsudky, predovšetkým tie náboženské. Hrdina poľského protikomunistického odboja sa nazdáva, že „nakoniec v skutočnosti všetci pochopia, že veríme v jedného Boha a existuje zbytočne veľa ochrancov viery“.

Hranice a rozdeľovania viedli ku konfliktom, obzvlášť v oblasti náboženstva, preto Poľsko bude podporovať vstup Turecka do EÚ, dodal Walesa.

Turecko začalo prístupové rokovania s EÚ v roku 2005, no integračný proces napreduje pomaly jednak pre výhrady Nemecka a Francúzska ako aj pre viaznuce reformy v moslimskej krajine. Doteraz sa Ankare podarilo otvoriť 13 z 35 rokovacích kapitol.

Osem kapitol je zmrazených pre odmietanie Turecka otvoriť svoje letiská a prístavy pre Cyprus, členskú krajinu EÚ. Berlín a Paríž preto tvrdia, že Turecko by sa nemalo stať členom únie, ale malo by mu byť ponúknuté privilegované partnerstvo.