Moskva podkopáva opozičné mítingy. Doslova

Ivan Drábek, ČTK | 18.08.2010 22:59
aktivisti Foto: ,
Opoziční aktivisti protestujú vždy v 31. deň mesiaca v Moskve proti porušovaniu 31. článku ústavy o slobode zhromažďovania.
Moskovská radnica vymyslela spôsob, ako prekaziť pravidelné opozičné demonštrácie v centre metropoly. Tradičné dejisko protestov jednoducho ohradí plotom. Triumfálne námestie, ktoré sa nachádza len niekoľko desiatok metrov od slovenskej ambasády, uzavrie pod zámienkou výstavby podzemného parkoviska. Podľa ruských médií si primátor Jurij Lužkov zjavne spomenul na spôsob, ako sa začiatkom deväťdesiatych rokov porátal s demonštráciami na Manéžnom námestí, kúsok od kremeľských múrov.

Opoziční aktivisti sa už druhý rok pravidelne schádzajú na Triumfálnom námestí vždy v 31. deň mesiaca. Pod sochou básnika Majakovského protestujú proti porušovaniu 31. článku ústavy o slobode zhromažďovania.

Jedenásť demonštrácií im radnica, voči ktorej majú podľa zákonov iba oznamovaciu povinnosť, odmietla povoliť s tým, že námestie je už rezervované na inú akciu. Naposledy to spravila začiatkom tohto týždňa, keď výboru Stratégia – 31 oznámila, že v rovnakom čase sa tam bude konať náborová akcia pre darcov krvi. Pre opozičných organizátorov demonštrácie to znamenalo perspektívu opakovania zvyčajného scenára – účastníkov nepovolenej demonštrácie rozoženie a pozatýka polícia.

„Naši politickí protivníci sa ako obyčajne oneskorili o 15 minút,“ netajil škodoradosť Maxim Miščenko, vodca prokremeľského hnutia Mladé Rusko, ktoré si Triumfálne námestie rezervovalo. Napokon sa však ani ohlásený koncert pre darcov krvi na námestí neuskutoční. Radnica sa totiž problém rozhodla vyriešiť na niekoľko rokov dopredu. Oznámila, že už 25. augusta námestie uzavrie, aby sa tam mohli začať stavebné práce.

Kým začiatkom deväťdesiatych rokov na Manéžnom námestí zvyčajne protestovali desaťtisíce prevažne ľavicových odporcov vtedajšieho prezidenta Borisa Jeľcina, Stratégii – 31 sa len málokedy darí dostať do ulíc viac ako niekoľko stoviek demonštrantov. Napriek tomu Kremeľ na tento „pouličný folklór“ reaguje veľmi podráždene a otcovia mesta s ním chcú natrvalo skoncovať.

Moskovským médiám je politický motív rozkopávky úplne jasný. Cítiť to aj z novinových titulkov: „Nie je námestie, nie je problém,“ parafrázuje Nezavisimaja gazeta neslávne známe heslo Stalina z čias teroru: „Nie je človek, nie je problém.“ Denník Vremia novostej sa zase ironicky pohral s prestavbou a otvorenosťou, dvoma kľúčovými slovami demokratizačnej kampane Michaila Gorbačova, posledného generálneho tajomníka sovietskej komunistickej strany, a svoj článok nazval „Perestrojka namiesto glasnosti“.

„Radnica popiera akékoľvek politické pozadie, ale zdroj v prezidentskej kancelárii potvrdil, že práve tento variant riešenia problému nepovolených akcií na Triumfálnom námestí predtým posudzovalo vedenie krajiny,“ napísal denník Kommersant.

Experti účelnosť novej stavby na jednej z hlavných dopravných tepien desaťmiliónovej metropoly spochybňujú. „Ťažko si v Moskve môžete predstaviť horšie miesto na také parkovisko,“ povedal pre Kommersant odborník na mestskú dopravu Michail Blinkin. „Pod námestím prechádza šesťprúdová cesta a podzemný priestor zaberá metro. Na prechod techniky a vyvážanie zeminy tam jednoducho niet miesta,“ dodal s tým, že Moskovčania sa musia pripraviť na ešte horšie dopravné kolapsy, než aké im strpčovali život doteraz.

Manéžne námestie bolo svojho času rozkopané až päť a pol roka. Po výstavbe obrieho podzemného nákupného centra sa tak zásadne zmenilo, že už sa na demonštrácie nehodí. Podľa predbežných odhadov stavenisko z Triumfálneho námestia nezmizne skôr ako v roku 2013, čiže až po skončení citlivého volebného obdobia.
Parlamentné voľby sa v Rusku majú konať na budúci rok v decembri a štvrť roka po nich budú Rusi voliť prezidenta.