S podvodom pri nákupe pre českú armádu mali pomáhať aj Slováci

TASR | 01.09.2010 11:13
Korupčné zákulisie chystaného nákupu 25 mínometov na podvozkoch obrnených transportérov pre českú armádu za asi tri miliardy Kč (120 miliónov eur) odhalil český denník Mladá fronta dnes.

Jedným z dôležitých aktérov kauzy je údajne aj Miro Viboh, slovenský lobista s výbornými vzťahmi na bývalého premiéra SR Roberta Fica. Viboh mal podľa MFD zaistiť, aby slovenská vláda schválila s ČR spoločný nákup šiestich mínometných transportérov. Slovensko by napokon nekúpilo nič, ale tento krok mal českej strane umožniť, aby s odvolaním sa na „strategickú spoluprácu“ využila smernicu EÚ a schválila nákup vojenskej techniky bez výberového konania. Česká armáda by kúpila najprv iba tri, potom aj ďalších 22 mobilných mínometov.

Hlavným aktérom kauzy, ktorú novinári aj s využitím záznamovej techniky mapovali uplynulých šesť mesiacov, je námestník českého ministra obrany Jaroslav Kopřiva (KDU-ČSL). Ten bol na ministerstve zodpovedný za nákup výzbroje a vo vysokej funkcii pôsobil od roku 2003.

Po predložení dôkazov novinármi minister obrany Alexander Vondra svojho námestníka s okamžitou platnosťou odvolal. Jaroslavovi Kopřivovi hrozí trestné stíhanie pre podozrenie z podvodu, úplatkárstva a ovplyvňovania výberového konania.

Kopřiva chcel zaistiť nákup mínometných transportérov od fínskej zbrojovky Patria. O tom, ako obísť výberové konanie, úradník rokoval priamo so zástupcami zahraničnej zbrojovky, i s českým lobistom Josefom Jindrom. Obaja boli zasvätení aj do rokovaní o provízii zákazky faktickom úplatku. Ten mala vyfakturovať zbrojovka ako úhradu nákladov za „zahraničnú športovú akciu“.

Jedno zo stretnutí, na ktorom sa ladili mechanizmy, ako obísť zákon a na „provízii“ od zbrojovky sa priživiť fakticky na úkor štátu, bolo 5. mája tohto roku v Bratislave, kde sa konal zbrojársky veľtrh IDEB a kde Kopřiva viedol českú delegáciu.

Po formálnom stretnutí na veľtrhu sa kľúčová schôdzka Kopřivu, jeho kamaráta a lobistu Josefa Jindru a zástupcu fínskej zbrojovky v ČR Stanislava Mareša, odohrala večer na recepcii v centre slovenskej metropoly.

Kopřiva a Mareš nevylučovali realizáciu projektu ani po tom, ako Ficov Smer po voľbách na Slovensku vypadol z hry. To, aký postoj by mal k fiktívnemu spoločnému nákupu techniky nový slovenský minister obrany, chcel námestník ministra Kopřiva presondovať u slovenského lobistu Mira Viboha už v priebehu septembra.

Český denník MFD si na záznamoch neformálnych schôdzok všimol aj zvláštny slovník Kopřivu, ktorý aj napriek tomu, že je politikom z kresťanskej strany, používal aj hrubé vulgarizmy. Príliš lichotivo nehovoril český námestník, reprezentant vojenského spojenca Slovenska, ani o stave slovenskej armády. Pokiaľ ide o výzbroj, podľa Kopřivu má slovenská armáda „úplné hovno“, „holý zadok“ a „iba dve funkčné stíhačky“.