Obama žiada floridského pastora, aby odvolal pálenie Koránu

09.09.2010 14:11
Americký prezident Barack Obama vyzval miestneho pastora na Floride, aby odvolal svoj plán spáliť počas víkendu výtlačky kníh Koránu. Takýto "deštruktívny počin" podľa Obamu podnieti terorizmus, môže ohroziť životy amerických vojakov a viesť k vážnemu násiliu v Afganistane a Pakistane.

Americký líder vyjadril v programe televízie ABC nádej, že reverend Terry Jones vypočuje prosby ľudí, žiadajúcich odvolanie pálenia posvätnej knihy islamu, plánované pri príležitosti výročia teroristických útokov z 11. septembra 2001.

Prezident ďalej uviedol, že to, čo zamýšľa Jones, je „v úplnom rozpore s hodnotami nás ako Američanov“. „Táto krajina bola vybudovaná na predstave slobody a náboženskej tolerancie,“ povedal.

Pálenie Koránu je podľa Obamu „zlatou baňou“ pre al-Káidu na získavanie nových členov. V prípade uskutočnenia môže slúžiť ako podnet pre osoby rozmýšľajúce o terorizme, „aby sa odpálili“ s cieľom zabiť iných ľudí, uviedol Obama.

Plán demonštratívneho pálenia kníh oznámil Terry Jones ako predstaviteľ miestnej kresťanskej cirkvi Dove World Outreach Center (Svetové misijné centrum holubice) so sídlom vo floridskom Gainesville.

Tento čin už odsúdili viacerí predstavitelia Obamovej administratívy americkej vlády vrátane ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej, ako aj vrchní americký velitelia v Afganistane.