Trichet: Ak by sme tušili, ako sa Slovensko zachová, neprijmeme ho

SITA | 10.09.2010 19:49
Jean-Claude Trichet, ECB Foto:
Prezident ECB Jean-Claude Trichet.
Slovensko dalo svojím odmietnutím poskytnutia pôžičky Grécku zlý príklad a Európska centrálna banka (ECB) preto neprijme do eurozóny krajiny, u ktorých by hrozilo podobné riziko. Tieto slová mal počas tohtotýždňového zasadnutia ministrov financií krajín Európskej menovej únie vysloviť prezident ECB Jean-Claude Trichet.

Vyplýva to z informácií tlačovej agentúry Reuters, ktorá sa dostala k záznamu z inkriminovaného neverejného rokovania. Viacerí vysokí predstavitelia EÚ údajne vyslovili súkromný názor, podľa ktorého by malo byť Slovensko potrestané zvyšnými 26 členskými štátmi Európskej únie.

„Trichet bol počas poslednej schôdzky Euroskupiny nahnevaný zo slovenského nie bilaterálnej pôžičke Grécku. Ak by ECB vedela, že Slovensko sa takto zachová, podľa Tricheta by nesúhlasila s jeho prijatím do eurozóny,“ píše sa v neverejnom zázname z rokovania ministrov financií členských štátov EMÚ, ktoré viedol Trichet. „Dáva to zlý príklad pre budúce kandidátske krajiny,“ cituje záznam agentúra Reuters. Pravosť jeho obsahu pre ňu potvrdili aj dvaja nemenovaní predstaviteli­a únie.

„Niektoré európske inštitúcie vyjadrili počas nedávnej schôdzky Euroskupiny obavy o postoj Slovenska voči gréckej pôžičke. Keďže toto stretnutie malo neverejný charakter, nebudeme potvrdzovať ani vyvracať jednotlivé výroky,“ reagoval hovorca slovenského ministerstva financií Martin Jánoš.

Slovenský parlament v auguste neschválil príspevok v sume 800 miliónov eur na záchranný balík pre Grécko, ktorého celková hodnota je 110 miliárd eur. Rozhodnutie vyvolalo nevôľu v Bruseli, ale aj vo viacerých kľúčových štátoch eurozóny vrátane Nemecka.