Dzurinda si gestami naklonil Budapešť

Ivan Drábek | 27.09.2010 14:42, aktualizované: 
Mikuláš Dzurinda, János Martonyi Foto:
Aby sa predišlo novým nedorozumeniam, vybuduje Bratislava a Budapešť akýsi „systém včasného varovania“. Zhodli sa na tom šéfovia diplomacií Mikuláš Dzurinda (vľavo) a János Martonyi na schôdzke v Budapešti
Bratislava a Budapešť by si viac nemali pripravovať nepríjemné prekvapenia. Zhodli sa na tom šéfovia diplomacií Mikuláš Dzurinda a János Martonyi na schôdzke v Budapešti.

Aby sa predišlo novým nedorozumeniam, obe strany vybudujú akýsi „systém včasného varovania“. Ten by sa aktivizoval v prípade náznakov nových konfliktov, ktoré sa tak budú dať odvrátiť už v zárodku. Podľa Mártonyiho totiž nie je najšťastnejšie, ak sa sporné otázky riešia prostredníctvom mé­dií.

„Systém včasného varovania“ nie je nijaká novinka. Na jeho zriadení sa už pred dvoma rokmi dohodli bývalí šéfovia diplomacií Ján Kubiš a Kinga Gönczová. „Vtedy to veľmi nepomohlo,“ pripomína maďarský politológ Zoltán Kiszelly. „Teraz sa však zdá, že obe strany si želajú zlepšenie atmosféry vo vzájomných vzťahoch,“ dodal pre Pravdu. Budapešť a Bratislava si podľa neho vzájomnými spormi nechcú ďalej zhoršovať obraz vo svete. „Ani jednej strane neprospeje, ak by o nich v Bruseli či vo Washingtone mali hovoriť ako o novom Grécku a Turecku,“ myslí si. Pripustil to aj sám Dzurinda. „Reputácia Maďarska a reputácia Slovenska sú spojené nádoby,“ citoval ho spravodajca TASR. „Keď rastie reputácia suseda, rastie aj reputácia moja,“ dodal.

Maďarsko bude v prvom polroku 2011 predsedať Európskej únii a blahosklonnosť Bruselu môže potrebovať aj ako poistku pre prípad, že by sa mu nepodarilo splniť záväzok udržať rozpočtový deficit pod troma percentami, vysvetľuje Kiszelly. Dzurinda Martonyiho ubezpečil, že Slovensko bude podporovať Maďarsko, aby bolo úspešnou predsedajúcou krajinou EÚ. „Ako predsednícka krajina visegrádskej štvorky budeme pôsobiť, aby ten úspech bol čo najväčší,“ povedal.

Ohlásená úprava jazykového zákona a zákona o občianstve zo slovenskej strany sú signálmi zmeny v dvojstranných vzťahoch, myslí si Kiszelly. V piatok slovenská vláda odhlasovala novelu jazykového zákona, ktorá podľa Dzurindu odstráni niektoré zlé ustanovenia z minulosti, proti ktorým hlasoval ako opozičný poslanec, a nepochybne prispeje k zlepšeniu vzťahov. Maďarská strana si novelu jazykového zákona cez víkend preštudovala a považuje ju podľa Martonyiho „za krok správnym smerom“. Dzurinda avizoval aj úpravu zákona o občianstve. „Hľadáme optimálne riešenie a nájdeme ho,“ vyhlásil podľa agentúry SITA. „Martonyi vie, že slovenskú odpoveď na zákon považujeme za zlú odpoveď na zlé riešenie v Budapešti,“ podotkol šéf slovenskej diplomacie. „My to naše zlé riešenie opravíme, nie preto, že by sme museli, ale preto, že chceme, nebudeme predsa trestať občanov,“ dodal. Martonyi pripustil, že stanoviská oboch strán sa v otázke štátneho občianstva stále rozchádzajú. Pomocou systému včasného varovania sa však o prijímaných krokoch budú priebežne informovať. „V rámci úprimného dialógu na fóre zmiešaných komisií môžeme o všetkom hovoriť,“ dodal maďarský minister.

Dzurindova prvá oficiálna návšteva Maďarska v novej funkcii bola predovšetkým o gestách, tvrdí Kiszelly. „To, že absolvoval budapeštiansky maratón, bolo mimoriadne dobré gesto. Ak sa slovenský politik bez obáv prebehne po Budapešti a diváci ho potleskom odmenia, je to signál, že vo dvojstranných vzťahoch nie sú vážnejšie problémy,“ myslí si politológ. Dzurindov športový výkon ocenil aj maďarský prezident, dvojnásobný olympijský víťaz Pál Schmitt. „Je nespochybniteľným prejavom priateľstva medzi ľudom oboch krajín, keď desaťtisíce účastníkov hlasným potleskom privítali účasť slovenského ministra zahraničných vecí v pretekoch,“ uviedol po prijatí Dzurindu Schmitt, ktorý sa ešte do konca roka chystá navštíviť Slovensko.