KĽDR: Polostrov je na pokraji vojny

SITA, TASR | 26.11.2010 07:27, aktualizované: 
KĽDR, Južná Kórea, Vojna Foto:
Severokórejskí vojaci sú pripravení zasiahnuť.
Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) prostredníctvom svojich štátnych médií varovala, že plány Spojených štátov a Južnej Kórey na usporiadanie rozsiahlych manévrov privádzajú polostrov "na pokraj vojny".

„Situácia na Kórejskom polostrove sa približuje na pokraj vojny pre nezodpovedné plány impulzívnych elementov, ktoré uskutočňujú vojenské manévre namierené proti KĽDR,“ uviedol Pchjongjang prostredníctvom svojej oficiálnej Kórejskej ústrednej tlačovej agentúry (KCNA). V jej článku sa pritom píše o „amerických imperialistoch“ a „juhokórejských bábkových vojnových silách“.

Spoločné manévre USA a Južnej Kórey sú nepriamou reakciou na utorkový útok v Žltom mori pri ostrove Jon-pchjong. Severokórejské delostrelectvo tam vypálilo desiatky striel na územie neďaleko spornej demarkačnej línie, kde žije asi 1300 obyvateľov. Strely zabili dvoch príslušníkov vojenského námorníctva a dvoch civilistov.

Juhokórejské ozbrojené sily sú v stave najvyššej pohotovosti. Útok odsúdilo celé medzinárodné spoločenstvo.

Delostrelecká paľba bola cvičná streľba

Delostrelecká paľba, ktorá sa v piatok ozývala z územia Severnej Kórey, bola cvičná streľba. Informovala o tom juhokórejská agentúra Jonhap s odvolaním sa generálny štáb juhokórejskej armády.

Ozveny výbuchov bolo počuť v blízkosti juhokórejského ostrova Jonpjong v Žltom mori, ktorý sa v utorok stal terčom severokórejskej delostreleckej paľby. Vyžiadala si štyri obete vrátane dvoch civilných, ďalších najmenej 18 ľudí utrpelo zranenia.

Na ostrove nezostali už takmer žiadni civilisti. Miestni obyvatelia ho opustili pred blížiacimi juhokórejsko-americkými manévrami, ktoré sa začnú 28. novembra.

Na Jonpjongu sa nachádza už iba približne 30 obyvateľov z celkového počtu 1400. Ostatných evakuovali do blízkeho prístavu Inčchon.