Palestínski kresťania putujú cez Izrael. Strávia Vianoce v Betleheme

ČTK | 24.12.2010 06:00
Gaza, Palestínčania, Vianoce Foto:
Palestínska kresťanská rodina vchádza na územie Izraela, aby strávila vianočné sviatky v Betleheme.
Vyše päťsto palestínskych kresťanov odišlo z pásma Gazy na západný breh Jordánu, aby sa zúčastnili vianočných osláv v rodisku Ježiša Krista, v Betleheme. Povolenie na cestu museli pýtať od Izraela, pretože cestujú cez jeho územie.

V pásme žije vedľa 1,5 milióna moslimov asi 3500 kresťanov. Izrael tento rok vydával povolenie na výjazd osobám nad 35 rokov. Pre mnohých je to vzácna príležitosť stretnúť sa s príbuznými a priateľmi na západnom brehu Jordánu.

„Samozrejme, že som rád, že uvidím príbuzných a že s nimi oslávim Vianoce. Máme takúto príležitosť len raz do roka. Môj jediný problém je, že Izraelčania nepovolili výjazd všetkým mojim deťom,“ povedal Hátim Far.

V pásme Gazy vládne islamské hnutie Hamas, ktoré síce tvrdí, že kresťanom nebráni vyznávať ich vieru, ale nepotrestal incidenty, ktoré skončili zničením katolíckeho kláštora a k nemu patriacej školy, neskôr zničili kresťanskú školu a kníhkupectvo s kresťanskými knihami.
Kresťania unikajú pred podobnými incidentmi z pásma Gazy i zo západného brehu Jordánu do cudziny. Na západnom brehu tvoria vyznávača kresťanstva necelé dve percentá z tamojších obyvateľov.

Za násilím sú fundamentalisti, nie Hamas, tvrdí reverend

Reverend David Neuhaus pripisuje násilnosti islamským fundamentalistom, nie Hamasu. Priznáva však, že každodenný život kresťanov je v pásme Gazy „veľmi ťažký“. „Úrady na nich neútočia, ale nie je ľahké žiť v súlade so zvykmi iného náboženstva. Je im vnucovaný životný štýl, ktorý im je cudzí,“ povedal.

Izraelský prezident Šimon Peres z Jeruzalema poz­dravil k Vianociam kresťanov na celom svete. „Radi by sme odtiaľto, z Jeruzalema, pozdravili kresťanov celého sveta a zaželali im šťastný, pokojný a priaznivý nový rok,“ povedal prezident vo svojom sídle, kam pozval detský zbor z Nazaretu.

Do Betlehema tento rok zavítalo 1,4 milióna turistov a očakáva sa, že cez vianočné sviatky ich tam bude 90-tisíc, čo je oveľa viac ako minulý rok.

Vianočnú omšu bude v betlehemskej bazilike Narodenia Pána tento rok slúžiť jeruzalemský patriarcha Fuád Tval. Tento týždeň vo svojom posolstve veriacich povzbudil, aby neklesali na mysli a ďalej verili v možnosť, že na Blízkom východe zavládne mier.