Fialovú šokovala Amerika v Moskve

Boris Latta | 28.01.2011 12:10
Zuzana Fialová Foto:
Zuzana Fialová poskytla rozhovor ruskej tlačovej agentúre Ria Novosti.
Herečka Zuzana Fialová, ktorú po pondelkovom teroristickom útoku na medzinárodnom letisku Domodedovo hospitalizovali v moskovskej nemocnici č. 64, si vo štvrtok v rozhovore pre agentúru RIA Novosti zaspomínala na prežité tragické chvíle.

„Samotný prevoz z letiska Domodedovo bol šialený. Neexistoval tam systém. Sú to spomienky, o ktorých by som nerada hovorila. Ale sotva som vošla do nemocnice, tak to som videla zatiaľ iba v amerických filmoch. Myslela som si, že taká starostlivosť ani neexistuje. Chcem poďakovať celému personálu nemocnice, lekárom aj sestričkám. Myslím si, že mi zachránili život,“ povedala slovenská herečka.

Podľa agentúry RIA Novosti pricestovala Fialová do Ruska aby „videla vlasť Čechova a Tolstého“. Rusko ju ale vraj privítalo črepinami z vybuchnutej bomby. Podľa agentúry sa Fialová chcela ihneď po zranení vrátiť súkromným lietadlom späť do vlasti. Napokon si to ale rozmyslela. A tak so spôsobenými zraneniami ju previezli do nemocnice č. 64., ktorú vo štvrtok večer navštívila aj námestníčka moskovského primátora Oľga Golovecová. Ako pripomenula, tímy vo viac ako dvadsiatich moskovských nemocniciach uskutočnili doteraz viac ako 500 operácií obetí pondelkového teroristického útoku na medzinárodnom letisku Domodedovo.

V nemocnici č. 64, v ktorej hospitalizovali aj Zuzanu Fialovú, liečia celkovo osem pacientov privezených z Domodedova. Ako povedala novinárom Golovecová, o komplikovaných zraneniach niektorých z obetí hovorí aj skutočnosť, že v jednom prípade sa až tri tímy chirurgov striedali pri zákroku trvajúcom 13 hodín. Podľa Golovecej je v súčasnosti v nemocniciach stále 100 pacientov. Dvaja z nich sú vo veľmi kritickom stave a stav ďalších desiatich charakterizujú lekári ako vážny.