V Alžírsku prestal po 19 rokoch platiť výnimočný stav

SITA | 24.02.2011 21:04
Alžírska vláda definitívne zrušila výnimočný stav, ktorý v krajine platil 19 rokov. Kancelária prezidenta Abdelazíza Búteflíku v utorok uviedla, že sa ruší opatrenie, ktoré zaviedla armáda ešte v roku 1992 v snahe potlačiť povstania islamských extrémistov. Alžírsky kabinet prisľúbil zrušenie výnimočného stavu už pred časom, pričom verejnosti dal záväzok, že sa tak stane do konca februára.

Vláda doteraz argumentovala, že výnimočný stav potrebuje pre boj s terorizmom. Zrušenie výnimočného stavu si vynútili protivládni demonštranti, ktorí sú v uliciach už niekoľko týždňov. Výnimočný stav umožňoval armáde kontrolovať vládu, parlament a politické strany, ako aj osoby podozrivé z protivládnej činnosti.

Protestné akcie organizuje združenie Národná koordinácia za zmenu a demokraciu, v ktorom sú zastúpené opozičné strany a hnutia. Združenie požaduje okamžité odstúpenie prezidenta Búteflíku. Alžírčania sa búria aj proti rastúcim cenám potravín a obrovskej nezamestnanosti. Sociálne nepokoje vypukli začiatkom januára v hlavnom meste a neskôr sa rozšírili aj do ďalších častí krajiny.