Sajf Al Islám: Svet bude ešte prekvapený

Boris Latta | 07.03.2011 07:41
Sajf Al Islám Foto:
Sajf Al Islám
Jeden zo synov plukovníka Kaddáfího Sajf Al Islám v exkluzívnom rozhovore pre televíziu Al Džazíra sľúbil prekvapenie, ktoré svet čoskoro zažije v súvislosti s dnešnými udalosťami v Líbyi.

„Na západe, juhu aj v centrálnej oblasti krajiny je pokoj. V niektorých častiach, zdôrazňujem iba v niektorých, sú však ľudia, ktorí so zbraňou v rukách vyvolávajú nepokoje. Čoskoro však pochopia, že sa tak žiť nedá a ani sa nebude dať. Školy sú zatvorené, rovnako ako nemocnice a obchody. Ľudia nedostávajú dôchodky ani mzdy,“ konštatoval v úvode Sajf.

Na otázku o bombardovaní vlastných občanov syn plukovníka tvrdil, že žiadnych civilistov vládni vojaci cielene nezabíjajú. „Armáda prejavuje maximálnu trpezlivosť k svojmu národu, ktorý sa zmocnil tankov a diel. Napriek tomu civilistov nezabíjame,“ dodal Kaddáfího syn.

„Kde vidíte mestské námestia plné ľudí? Kde sú tie milióny demonštrantov, o ktorých informujú svetové médiá? Neexistujú. Najväčšia demonštrácia sa uskutočnila minulý týždeň v Benghází. Niekoľko tisíc obyvateľov vyšlo do ulíc. A to z celkového jeden a pol milióna obyvateľov mesta. Všetky vaše predstavy o tom, čo sa deje v Líbyi, sú iluzórne,“ povedal Sajf Al Islám. Zopakoval, že vinu za celú terajšiu situáciu nesú obyčajní teroristi. Ani sa vraj neobťažujú maskovať svoje konanie. „Pozrite sa na internet a uvidíte desiatky videí, na ktorých títo teroristi pod maskou pokojných demonštrantov verejne popravujú vládnych vojakov.“

Na otázku týkajúcu sa žoldnierov na strane vládnych síl Sajf tvrdil, že je to výmysel. „Ukážte mi jediného žoldniera. Ak vidíte černochov, tak to ešte neznamená, že sú to africkí žoldnieri. Všetci, o ktorých tvrdia zahraničné médiá, že sú africkými žoldniermi, sú líbyjskými občanmi. Napokon polovica obyvateľov Líbye má čiernu pokožku! Niekdajší šéf diplomacie je tiež čierny. Súčasný minister obrany má rovnako čiernu pokožku. Chcete vari tvrdiť, že aj oni sú africkými žoldniermi? V Líbyi neslúžia žoldnieri a bodka,“ dodal Kaddáfího syn.

„Cudzinci a predstavitelia zahraničných médií prichádzajú do Líbye a poučujú nás, čo je to demokracia, ústava atď. Pritom ani nepomyslia na reálne potreby nášho ľudu. Skutočne si myslíte, že našu krajinu riadi jediný človek? Také čosi je možné iba vo filme. Skutočne si myslíte, že vláda, armáda, polícia, rozviedka a množstvo ďalších štátnych úradníkov kontroluje môj otec? V Líbyi, rovnako ako v každej civilizovanej krajine, existuje normálny fungujúci aparát, ktorý riadi nie jeden, ale stovky ľudí.“

Pravdou je, že napriek obrovskému množstvu informácií o ťažkom bombardovaní miest, tisícoch mŕtvych na uliciach a streľbe z tankov do civilistov, sa neobjavilo ani jedno dôveryhodné video či snímky potvrdzujúce spomínané informácie. Ako však pripomína portál Mignews, objavuje sa množstvo informácií, podľa ktorých najväčším problémom Líbye je dnes rabovanie. Mnohé prestrelky vypukli nie medzi provládnymi vojakmi a povstalcami, ale medzi rabujúcimi bandami a vlastníkmi nehnuteľností.