Spojenci plánujú čoskoro skončiť

Boris Latta | 23.03.2011 08:10
Líbya Foto: ,
Líbyjčan pózuje s kusom havarovanej americkej stíhačky. Tá spadla v poli v obci Bu Mariom, východne od Bengázi.
Štvrtý deň bombardovania spojeneckým letectvom v Líbyi priniesol napríklad likvidáciu jednej zo základní Kaddáfího jednotiek na pobreží Stredozemného mora. Podľa neoverených informácií "chirurgický" útok si vyžiadal aj obete v neďalekej rybárskej dedinke. Západní spojenci zároveň zaznamenali prvú stratu lietadla, keď americký stroj F-15E Eagle havaroval. Pilotom sa však podarilo katapultovať. Podľa agentúr sú už v bezpečí a príčinou havárie bola technická porucha lietadla. Napriek bezletovej zóne sa v utorok najviac bojovalo o mesto Misuráta.

„Situácia je veľmi zlá. Mesto ostreľujú tanky,“ cituje Reuters Mohammeda, ktorý chcel ostať v anonymite. „Naša nemocnica je plná ranených,“ dodal podľa BBC misurátsky doktor. Vládni vojaci ostreľovali aj mesto Zintán neďaleko hranice s Tuniskom. Deje sa to napriek tomu, že západní spojenci v pondelok rozšírili bezletovú zónu nad Líbyou, ktorá v súčasnosti pokrýva už územie s priemerom približne tisíc kilometrov. Zóna siaha od mesta Brega a zahŕňa mesto Misráta aj Tripolis. Spojenci sa tiež usilujú prerušiť zásobovací systém Kaddáfího armády, a tak zastaviť jej postup do miest ovládanými povstalcami.

Komu a čomu veriť?

V súvislosti s pokračujúcou operáciou „na ochranu civilistov“ si väčšina verejnosti vo svete kladie otázku, čomu a komu veriť. Mnohí politici a vojaci zahmlievajú, alebo sa niekedy zámerne prerieknu.

„Našou úlohou nie je podporovať opozičné sily, ale chrániť civilné obyvateľstvo,“ citujú agentúry amerického generála Cartera Hama, ktorý velí operácii. Potvrdil to aj hovorca Bieleho domu Ben Ross, ktorý navyše vyhlásil, že USA nepodporujú žiadnu politickú stranu v krajine. Ako nepodložené charakterizoval špekulácie, podľa ktorých sa západní spojenci usilujú o zmenu vládnej moci v Tripolise.

Čoraz častejšie z úst veliacich dôstojníkov počuť, že cieľom útokov nie je ani fyzická likvidácia plukovníka Kaddáfího. Najnovšie to vyhlásil predstaviteľ francúzskeho velenia.

USA plánujú ubrať z aktivity

Všeobecne panuje názor, že spojenci postupne vo svojej aktivite „uberajú plyn“. Predovšetkým USA, ktoré už viackrát, najnovšie ústami prezidenta Baracka Obamu, avizovali, že čoskoro sa ich účasť na operácii Odysea svitania končí a riadenie preberú francúzski a britskí spojenci. V utorok to napokon potvrdil aj minister obrany USA Robert Gates po rokovaní v Moskve. „Myslím, že sme úspešní v potlačení protivzdušnej obrany na úroveň, ktorá umožňuje pokles kinetickej aktivity,“ cituje Gatesa portál Newsru. Množia sa však názory analytikov, podľa ktorých má vojenský zásah v podobe, v akej sa uskutočňuje, čoraz viac odporcov v samotných útočiacich krajinách, ale hlavne v arabskom svete.

„Je to vojna, ktorá je záverečnou etapou úpadku Sarkozyho,“ napísal vo svojom blogu Francúz Christophe Lombard. Zároveň tvrdí, že Západ sa vraj usiluje o „Kaddáfího kožu“ už od čias, keď pred viac ako 40 rokmi znárodnil ako prvý vo svojej krajine ropu a odmieta sa podriadiť diktátu západných ropných spoločností a vlád, ktoré ju chránia. „Kaddáfí určite nie je baránok, ale vari by sme bombardovali Čínu, ak by sa opakoval Tchien-an-men?“

Jeho krajan Dominique Repronche si však myslí, že ide o „privatizáciu v prospech menšiny, osobitne v prospech šéfov beduínskych kmeňov ovládajúcich svojich ľudí“. Ako tvrdí, nakoniec sa títo ľudia spolčia s ropnými spoločnosťami kvôli zisku. „A skôr ako o islam tu ide o petrodoláre, ktoré sú také príjemné pre Saudov. Tí potom mieria do susedných emirátov (alebo k nám) kde je život liberálnejší, aby ochutnali to, čo zakazujú doma,“ dodáva Dominique zatiaľ čo jeho minister zahraničia Alain Juppé chce najnovšie vytvoriť osobitnú komisiu zloženú z ministrov zahraničných vecí spojeneckých krajín, ktorá by dozerala na operáciu v Líbyi.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ