Maďari súdia svoj Ku-Klux-Klan

Ivan Drábek | 26.03.2011 09:58
Maďarská garda bola pre nich príliš mäkká. Bratia Árpád (43) a István (34) Kissovci, ktorí s dvoma kumpánmi čelia obvineniu zo šiestich vrážd a série ďalších brutálnych protirómskych útokov, sa sklamali v polovojenskom krídle strany Jobbik. Boli síce na slávnostnej prísahe prvých členov gardy, ale podľa obžaloby "organizáciu nepovažovali za uspokojujúcu na vyriešenie spoločenskej situácie, ktorú vnímali ako škodlivú". Vtedy sa rozhodli, že "získajú zbrane a začnú konať".
Esbéeskár Zsolt Pető (hore) a bývalý vojak z... Foto: SITA, AP
István Csontos, Zsolt Pető Esbéeskár Zsolt Pető (hore) a bývalý vojak z povolania István Csontos (dole), ktorí s bratmi Árpádom a Istvánom Kissovcami čelia pred súdom v Budapešti obžalobe zo série útokov na Rómov vrátane šiestich vrážd.

Prečítanie obžaloby v piatok v Budapešti odštartovalo proces s členmi brigády smrti, ktorá od marca 2008 do augusta 2009 držala v hrôze vyše polmiliónovú rómsku komunitu v Maďarsku. Jeden z najsledovanejších procesov v dejinách maďarskej kriminalistiky sa začína iba niekoľko týždňov predtým, ako sa vláda Viktora Orbána v rámci svojho predsedníctva v EÚ chystá zverejniť návrh európskej rómskej stratégie.

V preplnenej súdnej sieni, kde sedeli aj desiatky príbuzných obetí protirómskych útokov, počas pojednávania zazneli výkriky „potkani“ a „vrahovia“. Obžalovaní s vyholenými hlavami a vytetovanými nacistickými symbolmi podľa spravodajského portálu Index nedávali najavo emócie.

Bratia Kissovci spolu s esbéeskárom Zsoltom Petőom (34) sa na akcie pripravovali s chladnokrvnou dôkladnosťou. Pri niektorých útokoch im pomáhal veterán misie NATO v Kosove István Csontos (29), uviedol prokurátor. Obžalovaní podľa neho zo začiatku chceli vyvolať strach, neskôr však už konali vyslovene s úmyslom zabíjať. Miesta útokov si vyberali na základe správ z médií. Udreli tam, kde sa objavili problémy medzi Maďarmi a Rómami. Ich prvé akcie nevyvolali väčší ohlas. A keď omylom hodili zápalnú fľašu na dom, v ktorom nežili Rómovia, rozhodli sa pritvrdiť. Od novembra 2008 terčom ich útokov už neboli budovy, ale ľudia. V obci Nagycsécset podpálili dom a dvoch vybiehajúcich Rómov zastrelili.

Celým Maďarskom otriasol svojou beštialitou ďalší zločin bandy. Vo februári 2009 si spravili poľovačku v štýle Ku-Klux-Klanu na mladú rómsku rodinu v obci Tatárszentgyörgy. Výstrelmi z guľovnice skolili dvadsaťsedemročného Róberta Csorbu aj s jeho štyriapolročným synom Robim, s ktorým v náručí vybiehal z horiaceho domu. Zranené boli aj Csorbove ďalšie dve malé deti.

Podľa portálu hirszerzo.hu, odvolávajúceho sa na vyšetrovateľov, si banda zámerne vyberala nevinné obete: deti, ženy či bezúhonných pracujúcich mužov. Rómov tak chceli vyprovokovať k radikálnej odvete. Páchatelia si od toho sľubovali vypuknutie občianskej vojny s konečným riešením, ktorým podľa nich mala byť deportácia Rómov z Maďarska.

Proces by mal trvať 34 pojednávacích dní. Súd chce počas nich vypočuť 160 svedkov. Všetkým štyrom obžalovaným hrozí trest doživotného väzenia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ