Slováci i Česi si od USA vypočuli kritiku: Rómov stále diskriminujete

ČTK | 08.04.2011 21:13
Rómovia, osada Foto:
Spojené štáty opakovanie kritizujú Slovensko i Česko pre diskrimináciu Rómov.
Spojené štáty v novej výročnej správe o dodržiavaní ľudských práv vo svete podobne ako vlani Slovensku i Českej republike vytýkajú diskrimináciu Rómov a korupciu. V oboch krajinách si tiež všímajú problémy justície, obchodu s "bielym mäsom" a s neonacistickým extrémizmom. Správu zverejnilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

V Česku podľa nej Rómov trápi chudoba, vysoká nezamestnanosť a negramotnosť, ako aj rôzne formy diskriminácie vo vzdelávaní, pri hľadaní zamestnania či ubytovania. Správa tiež pripomína staršie prípady sterilizácie Rómok. „Spoločenské predsudky proti rómskej populácii v krajine sa občas prejavuje v násilných činoch,“ uviedlo americké ministerstvo a zmienilo sa o niekoľkých útokov neonacistických extrémistov.

Na Slovensku podľa USA Rómovia čelia diskriminácii zo strany vlády i spoločnosti. „Rozsiahla diskriminácia Rómov pretrváva v zamestnávaní, vo vzdelávacom systéme, zdravotných službách, ubytovaní i pri požičiavaní peňazí. Aktivisti často uvádzali, že zamestnávatelia odmietajú zamestnávať Rómov, ich nezamestnanosť sa odhaduje na 80 až 90 percent,“ uviedla správa.

Príslušníci rómskej, ale aj ďalších menšín v krajine podľa nej čelia rasovo motivovanému násiliu. Slovenská polícia sa podľa americkej správy, ktorá často pripomína aj niekoľko rokov staré prípady, v jeho postihovaní zlepšila, problém však stále pretrváva. Problémom rómskych osád na Slovensku je vraj aj detská prostitúcia.

Obe časti bývalej federácie sa tiež podľa amerického ministerstva zahraničných vecí naďalej boria s problémami rozšírených korupčných praktík na všetkých úrovniach štátnej správy a samosprávy, ale aj napríklad v policajných zložkách. Napriek tomu, že slovenská i česká vláda deklaruje boj proti korupcii, v praxi jej postihovanie často zlyháva.

„Politické tlaky, nedostatočné alebo neefektívne zákony upravujúce zadávanie verejných zákaziek a lobingu, neefektívne policajné nástroje pre vyšetrovanie a obmedzený počet skúsených vyšetrovateľov na regionálnej úrovni prispeli k omu, že trestné postihy korupcie na vysokej úrovni sú veľmi vzácne,“ uvádza správa. Za najviac poľutovaniahodný prípad na Slovensku označuje prípad korupcie na ministerstve životného prostredia, ktoré bývalé premiér Robert Fico radšej zrušil. V Česku si zase všíma napríklad obvinenie z korupcie pri nákupe obrnených vozidiel Pandur od rakúskej firmy Steyer.

Spojené štáty sledujú situáciu v zhruba 190 krajinách. Čerpajú pritom z informácií zo svojich ambasád, od zahraničných vlád, mimovládnych a medzinárodných organizácií a tiež z rôznych správ. Americké ministerstvo zahraničných vecí správu vydáva od roku 1977, pravidelne tým vyvoláva negatívne reakcie vlád kritizovaných krajín.