Putin: Nikto nemá právo popraviť Kaddáfího

Boris Latta | 28.04.2011 08:16
Vladimir Putin Foto:
Ruský premiér Vladimir Putin
Tripolis požiadal oficiálne Rusko o zvolanie mimoriadneho rokovania Bezpečnostnej rady OSN. Stalo sa tak po tom, čo západní spojenci bombardovali rezidenciu plukovníka Muammara Kaddáfího. Podľa líbyjskej agentúry JANA desiatky ľudí utrpeli zranenie.

Sergej Prichoďko, poradca ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva, však v stredu vyhlásil, že od hlavy štátu zatiaľ neprišiel pokyn iniciovať spomínané rokovanie v New Yorku. Na druhej strane premiér Vladimir Putin s reakciou neotáľal a počas návštevy Kodane nasadil tvrdý tón.

„Hovorili o bezletovej zóne. Kde je, keď každú noc bombardujú Kaddáfího paláce? Vravia: my ho nechceme zabiť. A prečo potom bombardujú rezidencie? Vari tak vyháňajú odtiaľ myši? Kaddáfí dávno zmizol kdesi v úkryte. Ale zato zomierajú civilisti,“ povedal Putin novinárom v Kodani. Podľa neho Kaddáfí vynašiel novú monarchiu. Ako kedysi Napoleon po tom, čo prišiel k moci a vyhlásil sa za cisára.

„Možno že to nie je celkom korektné porovnanie, ale všeobecne v ňom možno vidieť paralelu. Áno, je to monarchia vo svojej podstate zvrátená, prekrútená, ak chcete nenormálna, ale je. Vznikli v nej vnútorné problémy, ktoré vyústili do ozbrojeného konfliktu. Prečo je potrebné zasahovať vojensky zvonku do tohto sporu?“ položil si otázku premiér Putin s tým, že nik nemá právo popraviť Kaddáfího. „Budeme vari zasahovať všade do vnútorných konfliktov? Pozrite sa len na samotnú Afriku. Čo sa napríklad už roky odohráva v Somálsku. Čo tak urobiť tam poriadok? A v ďalších krajinách? Budeme vari všade bombardovať a odpaľovať rakety? Ľudia v týchto krajinách si problémy musia vyriešiť sami,“ cituje agentúra ITAR-TASS ruského premiéra Putina.

V najnovšom príklade rozdielneho postoja tandemu Medvedev – Putin vidia mnohí vopred rozdelené úlohy na „dobrého“ a „zlého“. Potvrdzuje to napokon aj najnovší prieskum verejnej mienky ruskej nezávislej agentúry Levada. Podľa neho až polovica Rusov považuje údajné rozpory medzi prezidentom a premiérom iba za výmysly médií a opozičných politikov. Potvrdzuje to aj výrok Leonida Gozmana, opozičného politika, ktorý novinám Vedomosti tvrdil: „Ľudia si zvykli, že ich klamú, a tak neveria správam o sporoch medzi nimi.“