Srbi sľubujú, že potrestajú každého, kto pomáhal Mladičovi

SITA | 28.05.2011 17:40, aktualizované: 
Ratko Mladič Foto: ,
Ratko Mladič v súčasnosti.
Srbsko prisľúbilo, že potrestá každého, kto pomáhal bosnianskosrbskému generálovi Ratkovi Mladičovi unikať pred spravodlivosťou. Ako povedal srbský prokurátor pre vojnové zločiny Vladimir Vukčevič, ukrývaním Mladiča tieto osoby vážne uškodili Srbsku. "Ukrývanie utečencov pre haagskym tribunálom je vážny zločin," vyhlásil.

Mladiča zatkla po 16 rokoch na úteku vo štvrtok ráno srbská Bezpečnostná informačná agentúra (BIA) v spolupráci s políciou v dedine Lazarevo neďaleko vojvodinského mesta Zrenjanin, kde žil pod menom Milorad Komadič. Mladič čelí pred ICTY obvineniam z genocídy a vojnových zločinov, ktorých sa mal dopustiť počas bosnianskej vojny.

Špeciálny súd už rozhodol o jeho vydaní do Haagu, Mladič sa však odvolal. Súd o odvolaní rozhodne v pondelok.

Srbské úrady trvajú na tom, že nevedeli kde sa Mladič skrýva. Mnohí vrátane opozície však tvrdia, že bol pod ochranou bezpečnostných síl. Srbský prezident Boris Tadič v tejto súvislosti vyhlásil, že polícia tých, ktorí mu pomáhali, vypátra. „Rozšírime naše vyšetrovanie, aby sme zistili, ako si vytvoril svoj systém ochrany,“ povedal.

Stúpencov vyzval na zachovanie pokoja

Ratko Mladič vyzval svojich stúpencov na zachovanie pokoja, pričom zdôraznil, že nechce byť príčinou nepokojov. V sobotu, deň pred plánovaným zhromaždením ultrapravičiarov a nacionalistov na podporu Mladiča, to povedal právnik podozrivého vojnového zločinca. Demonštráciu na protest proti zadržaniu Mladiča zorganizovala ultranacionalis­tická Srbská radikálna strana.

Srbská polícia pred demonštráciou posilnila bezpečnostné opatrenia v celej krajine. Šéf srbskej polície Ivica Dačič informoval, že nedeľňajšie protestné zhromaždenie budú úzko monitorovať. „Bezpečnosť sme zvýšili, no situácia v Srbsku je pokojná,“ povedal. Existujú však obavy, že na demonštráciu prídu radikáli vrátane násilných futbalových fanúšikov. „Prijali sme opatrenia, aby sme zabránili eskalácii extrémistického správania,“ zdôraznil Dačič.

Stovky stúpencov Mladiča demonštrovali aj vo štvrtok vo viacerých mestách proti jeho zatknutiu. V Novom Sade zaútočili na budovu Demokratickej strany prozápadného prezidenta Borisa Tadiča, ako aj na budovu divadla, v ktorom práve prebiehal medzinárodný festival. Polícia desiatky Mladičových priaznivcov zatkla.