V Prahe tancujú účastníci dúhového pochodu, k násilnostiam nedošlo

ČTK, idnes.cz | 13.08.2011 14:03, aktualizované: 
Prague Pride Foto:
V Prahe sa koná dúhový pochod neheterosexuálnych menšín, ktorý vyvolal ostrú diskusiu v českých politických kruhoch.
V Prahe na Jungmannovom námestí polícia oddelila pochod troch tisícok homosexuálov od extrémistov. Zhruba 40 sympatizantov krajne pravicovej Robotníckej strany sociálnej spravodlivosti častovali účastníkov prvého pražského dúhového sprievodu nadávkami. Okolo účastníkov pochodu preletelo niekoľko plastových fliaš, k väčšiu konfliktu však nedošlo.

Extrémisti nahlásili pred víkendom na trasu dúhového pochodu zhromaždenia 50 až sto účastníkov, nakoniec sa tam stretlo zhruba štyridsať extrémistov. Ich predseda Tomáš Vanda účastníkom pred príchodom sprievodu povedal, že súhlasí s konzervatívnym pohľadom Hradu na dúhový karneval a kritizoval politiku vlády ODS, TOP 09 a Vecí verejných. Na sprievod potom extrémisti vykrikovali vulgárne slová.

Sprievod sa počas pochodu roztancoval. Po prejdení cez Jungmannovo námestie sa potom naplno začala zábava účastníkov podporovaná hudbou zo zvukových aparatúr. Z chodníka sa na akciu pozerali tisícky Pražanov a turistov.

Dúhový pochod vyšiel krátko po 13:00 z námestia Republiky. Na čele sprievodu je organizátor Czeslaw Walek, šéfredaktor gej časopisov Jiří Hromada i Janis Sidovský, ktorý o svojej homosexualite otvorene hovorí. Vstúpil aj do registrovaného partnerstva so spevákom Pavlom Vítkom.

Z námestia vyrazili účastníci pochodu ešte bez hudobného sprievodu, o niekoľko sto metrov ďalej sa dal sprievod do tanca. Jeho účastníci niesli transparenty: „Nech queer zostáva s touto krajinou,“ „Hanbím sa za prezidenta,“ „Môj syn nie je žiadny deviant“.

V sprievode je aj podpredseda ČSSD Jiří Dienstbier či poslanec Viktor Paggio z Vecí verejných. „Je to individuálne rozhodnutie každého človeka i člena ČSSD. Pre mňa to znamená vytvoriť toleranciu práv menšín, v tomto prípade najmä tých bisexuálnych,“ povedal Dienstbier. Podotkol, že ešte nedávno si myslel, že takáto tolerancia v Česku existuje. „Bohužiaľ, diskusia ma presvedčila o opaku,“ konštatoval s tým, že je nebezpečné, keď sa proti akcii ozval Hrad a ministerstvo školstva.

Prahou prešli aj mladí kresťanskí demokrati
Na rovnaký deň zvolali akciu aj mladí kresťanskí demokrati. Na Pochod za rodinu prišlo asi 150 ľudí. Podľa predsedu mladých kresťanských demokratov Petra Jurčíka cieľom akcie je podporiť tradičnú rodinu, teda partnerstvo muža a ženy. To dokazujú aj transparenty, ktoré priniesli so sebou: „Rodina je základom spoločnosti a existencie národa“ alebo „Rodina = otec + mama + deti“.

Jurčík zároveň vyzval jedného z účastníkov pochodu, aby odstránil svoj transparent s citátom z Biblie: „Nebudeš obcovať s mužom ako so ženou. Je to ohavnosť“. „Pochod nie je namierený proti homosexuálom,“ zdôvodnil prosbu o odstránenie transparentu Jurčík.

Prípadným konfliktom sa snaží zabrániť asi tristo policajtov, v uliciach hliadkuje aj 70 pražských strážnikov. Podľa zákona o zhromaždení sa tieto sprievody nesmú stretnúť.

Festival tolerancie vyvolal v Českú ostrú diskusiu

Záštitu nad sprievodom homosexuálov prevzal primátor Prahy Bohuslav Svoboda, čo vyvolalo ostré reakcie v politických kruhoch. Prezidentov vicekancelár Petr Hájek vyhlásil, že homosexuáli sú devianti a primátor je kryptosocialista. Nezaostal ani šéf personálneho odboru ministerstva vnútra Ladislav Bátora. Za združenie D.O.S.T., ktorému predsedá, doručil na americkú ambasádu list, v ktorom protestuje proti podpore, ktorú Norman Eisen pochodu vyjadril. K nemu sa pripojilo ďalších dvanásť diplomatov.

Ticho nezostal ani prezident Václav Klaus. Spoločnosť síce má podľa neho rešpektovať homosexualitu, ale on sám nad pochodom hrdosť necíti. Premiér Petr Nečas zase vyhlásil, že celú slovnú prestrelku považuje za zdramatizovanú a hysterickú.

Pochod homosexuálov sa nepáči ani českého arcibiskupovi Dominikovi Dukovi. Apeloval na primátora, aby zvážil svoju záštitu nad touto akciou. Svoboda však necúvol a naďalej zostáva priaznivcom – ako homosexuáli sami akciu nazývajú – „najteplejšieho dňa v roku“.

V sobotu Duka podporil iniciatívu Pochod za rodinu. „Rodina, základná bunka spoločnosti, ako i cirkev, je ohrozená a znevažovaná,“ uviedol v otvorenom liste. Podotklol, že práve spolu s ďalšími duchovnými spomína na kňazov utláčaných v minulom režime. „V komunistickom manifeste čítame o zániku a zbytočnosti rodiny. Aké evidentné súvislosti môžeme dnes prežívať,“ napísal.