EÚ chce Líbyi pomôcť zreformovať bezpečnostné sily

SITA | 01.09.2011 15:24
Líbya Foto:
Civilisti v Líbyi oslavujú pád režimu diktátora Kaddáfího.
Európska únia ponúkla líbyjským povstalcom pomoc pri reformovaní jej bezpečnostných síl. Vo štvrtok o tom informovala ministerka zahraničia EÚ Catherine Ashtonová. EÚ je tiež pripravená poskytnúť Dočasnej národnej rade ekonomickú podporu a poradenstvo pri príprave volieb. Za najdôležitejšiu v súčasnej dobe však Ashtonová považuje humanitárnu pomoc, ktorú označila za momentálnu prioritu.

Po 42 rokoch diktatúry je podľa Ashtonovej nevyhnutná reforma bezpečnostných síl, čo novej vláde pomôže zbaviť krajinu množstva zbraní, ktoré sa nachádzajú v rukách jej občanov. „Je to dlhodobá úloha, pretože treba vytvoriť silnú políciu fungujúcu v demokratickom štáte,“ povedala. S reformou polície a armády chce Líbyi pomôcť aj Severoatlantická aliancia.

Ashtonová už v tejto súvislosti hovorila s generálnym tajomníkom NATO Andersom Foghom Rasmussenom, pričom sa dohodli, že činnosť budú koordinovať. Ashtonová však zdôraznila, že rozhodnutie je v rukách OSN.

Paríž uvoľní 1,5 miliardy eur z Kaddáfího účtov

Francúzsko uvoľní pre líbyjskú povstaleckú vládu 1,5 miliardy eur zo zmrazených účtov Muammara Kaddáfího. In­formoval o tom minister zahraničia Alain Juppé. Francúzsko požiadalo o uvoľnenie financií Sankčný výbor OSN, ktorý so žiadosťou súhlasil. „Francúzsko dostalo súhlas na odblokovanie 1,5 miliardy eur, aby sa mohla začať rekonštrukcia,“ povedal Juppé pred začiatkom medzinárodnej konferencie v Paríži o pomoci pre Líbyu.

Situácia v Líbyi sa už podľa Juppého dostatočne stabilizovala, takže nastal čas na obnovu krajiny. Kaddáfí mal vo francúzskych bankách uložených približne 7,5 miliardy eur. Američania už uvoľnili zablokované účty, Nemci, Francúzi a Briti na tom pracujú.