Fidesz dá právo voliť zahraničným Maďarom

Igor Stupňan | 08.09.2011 18:03
Maďarsko, Budapešť Foto:
Budapešť.
V Maďarsku budú môcť voliť aj zahraniční Maďari s maďarským občianstvom. Ako informoval maďarský spravodajský portál origo.hu dohodli sa na tom vládne strany Fidesz a Kresťanskodemokratická ľudová strana. Zatiaľ však nie je rozhodnuté, či zahraniční Maďari budú voliť straníckych kandidátkov alebo budú mať svojich.

Slovenských politikov správa zaskočila.  Poslanec KDH Martin Fronc označil získanie volebného práva pre zahraničných Maďarov za veľmi vážny krok, ktorý s veľkou pravdepodobnosťou zhorší vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom. Poslanec zahraničného výboru parlamentu za SDKÚ Pavol Kubovič sa nechcel priamo k iniciatíve vládnych strán v Maďarsku vyjadrovať. Zdôraznil však, že je dôležité, aby európske inštitúcie konečne pochopili, čo sa deje a začali konať voči Maďarsku.

„Ak môže maďarská menšina na južnom Slovensku voliť zástupcov v maďarskom parlamente, ide o začatie procesu začleňovania južného Slovenska do jedného celku – veľkého Maďarska.,“ vyhlásil zase líder SNS Ján Slota

Predseda klubu Mostu-Híd László Solymos bol zatiaľ pri komentovaní volebného práva zahraničných Maďarov zdržanlivý. Podotkol, že ak o tom maďarský parlament rozhodne, tak to bude mať vplyv na spoločenský a politický život v Maďarsku, nie na susedné krajiny. Kriticky však poznamenal, keby bol maďarský občan, prekážalo by mu, že v krajine kde žije, by rozhodovali o jeho budúcnosti takí ľudia, ktorí v nej nežijú.