Líbyjskí povstalci začali hlavný útok na Syrtu

SITA | 07.10.2011 13:02
Líbya, povstalci, Syrta Foto: ,
Líbyjskí povstalci pália z tanku smerom k pozíciám jednotiek verných bývalému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu v Syrte.
Líbyjské povstalecké sily začali hlavný útok na Syrtu, jednu z posledných bášt diktátora Muammara Kaddáfího. Ako informuje stanica BBC, ide s odstupom o najväčšiu operáciu posledných dní. Podľa jej údajov počuť neustále ostreľovanie, pričom nad mestom sa vznáša hustý dym a mnohé budovy sú v plameňoch. Stovky vozidiel postupujú z východu i západu smerom na centrum mesta. Tisíce obyvateľov už Syrtu zo strachu pred bojmi opustili.

Syrta leží asi 360 kilometrov východne od Tripolisu. Povstalci na ňu postupujú od Misráty na západe a Bengází na východe, pričom už sú len kilometer od centra, kde však čelia odporu ostreľovačov. Konferenčné centrum, ktoré je podľa odhadov základňou Kaddáfího vojakov, sa stalo hlavným cieľom delostreleckých útokov.

Dobytie Syrty by malo veľký symbolický význam, pretože by znamenalo pokorenie hlavnej bašty prokaddáfíovského odporu a umožnilo by dočasnej vláde odštartovať proces demokratických volieb. ´

Ofenzíva proti Syrte sa začala len niekoľko hodín po tom, čo Kaddáfí vyzval Líbyjčanov, aby „v miliónoch“ vyšli do ulíc a postavili sa prechodnej vláde. Tá medzitým informovala, že diktátor na úteku sa pravdepodobne stále ukrýva na juhu krajiny a občas prechádza do Nigeru.