Desaťtisíce Rusov demonštrovali proti Putinovi i za Putina

ČTK | 04.02.2012 17:15, aktualizované: 
Putin protest Foto:
Desiatky tisíc nespokojných Rusov neodradili od protestu v Moskve proti režimu Vladimíra Putina ani tuhé mrazy.
Desiatky tisíc Rusov nehľadiac na silný mráz demonštrovali proti režimu Vladimira Putina či naopak prišli podporiť svojho premiéra a hlavného favorita prezidentských volieb. Novú hlavu štátu budú Rusi voliť presne o mesiac, a tak demonštrácie vyzneli aj ako meranie síl pred kľúčovým hlasovaním 4. marca.

„Rusko bez Putina! Rusko bude slobodné!“ skandoval dav na moskovskom Blatnom námestí, kde sa na dohľad Kremľa zišli rôzni odporcovia režimu, od anarchistov a komunistov cez liberálov až po nacionalistov a monarchistov. Jadro však opäť tvorili Moskovčania bez jednoznačnejšej politickej orientácie. Podľa organizátorov sa zišlo 120 000 ľudí, podľa polície 36 000. Ale aj to by podľa polície bolo viac ako pri decembrových demonštráciách po parlamentných voľbách, ktoré kritici hodnotili ako neregulárne.

„Musíme zastaviť mor a rozvrat, musíme hlasovať za jediného kandidáta, ktorý sa nezapredal Američanom, pre Vladimira Putina!“ burcovali naopak rečníci na Poklonnej hore na okraji širšieho centra metropoly, kam podľa úradov vraj prišlo 138 000 ľudí.

„Sme poslednou baštou proti svetovej ríši zla,“ znelo z pódia, zatiaľ čo štátna televízia ukazovala usmievavá tváre Putinových prívržencov, mávajúcich vlajkami.

V predchádzajúcich dňoch však boli ruské noviny plné správ, že štátni zamestnanci boli nútení k „povinnej“ účasti zmesou sľubov a vyhrážok. Na míting vraj boli aj zvážaní autobusmi zo šíreho okolia a opoziční blogeri na rýchlo rastúce úradné čísla o účasti reagovali ironickými predpoveďami, že „do večera sa na Poklonnej hore zíde všetkých 143 miliónov“ Ru­sov.

//Demonštrácia a protidemonštrácia v Moskve://

Opoziční demonštranti vyrazili od stanice metra Okťabrskaja k Blatnému námestiu s bielymi balónikmi, vlajkami a transparentmi s nápismi „Nepustíme Putina do Kremľa!“, „Preč s prezidentským samoderžavím!“ či „Požadujeme nové voľby“. Po zástupoch občanov nasledovali liberáli, ľavičiari a komunistami pod červenými zástavami a nacionalisti s čierno-žlto-bielymi vlajkami cárskeho Ruska.

Celkovo však prevládalo ovzdušia happeningu. „Pre slobodu nie je zlé počasie,“ hlásal jeden z transparentov. „Nemrzneme, neodpustíme,“ tvrdil iný plagát. „Slobodu otrokovi na galejách,“ dožadoval sa ďalší transparent s narážkou na Putinov výrok, že v čele štátu drie ako otrok na galejách. „Ľudia pochopili, že režimu sa nemusia báť,“ vysvetľoval umelec, ktorý v dave pochodoval s maketou tankovej veže na hlave; vraj „tankom mráz nevadí“.

Sobotňajšia, v poradí už tretia veľká protivládna demonštrácia od decembrových parlamentných volieb, bola považovaná za kľúčový test protirežimovej koalície, zahrňujúcej široké spektrum politických síl, občianskych aktivistov a známych umelcov. „Je nás tu najmenej 100 000 ľudí! Vyhráme, zbavíme Rusko Putinovho jarma!“ sľuboval z pódia jeden z opozičných predákov Sergej Udalcov pred tým ako roztrhol premiérovu fotografiu ako „portrét lotra a zlodeja“.

Demonštrácie a protidemonštrácie sa odohrali aj v desiatkach ďalších miest; miestami sa však kvôli mrazom zišli len jednotlivci či desiatky ľudí, bežne niekoľko stoviek až tisícok. V Petrohrade podľa organizátorov demonštrovalo proti Putinovi 30 000 ľudí. Vážnejšie incidenty hlásené neboli.